Keto babka z makiem i kakao [keto,low,carb]

Keto babka z makiem i kakao [keto,low,carb]

  • Kcal: 289
  • Tłuszcze:24,2
  • Węglowodany netto: 4,6
  • Białko: 12,4

      Keto babeczka o bardzo niskiej zawartości węgli, lekka jak puch, niskokaloryczna i doskonała do osładzania każdego z kolejnych, jeszcze pozostałych przedświątecznych poranków. Biszkopcik smaczny solo, oraz wykorzystany jako podkład do keto smarowideł, kremów, konfitur.  

      Składniki 

      wszystkie składniki w temperaturze pokojowej proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm lub keksową o długości około 25 cm.
      • 6 jajek rozmiar L
      • 2 - 3 łyżki erytrytolu
      • 3 pełne łyżki mąki migdałowej
      • 3 łyżki maku mielonego
      • 2 łyżki majonezu - u mnie Winiary
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżka gorzkiego kakao
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego
      Wykonanie
        
      Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawiamy na bok. Do oddzielnej miski wkładamy żółtka, wsypujemy erytrytol,
      dodajemy majonez, dwie łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy i miksujemy krótko, do połączenia. Wsypujemy następnie mąkę migdałową, proszek do pieczenia,
      suchy mielony mak i ponownie miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. Teraz do masy żółtkowej dodajemy w trzech ratach ubite białka, delikatnie łączymy je z masą za pomocą szpatułki. Ciasto powinno być bardzo puszyste, napowietrzone, lekkie. Do formy babkowej - u mnie silikonowa z kominem, przelewamy 2/3 puszystej ale dość rzadkiej masy, wyrównujemy powierzchnię. Do pozostałej części dodajemy gorzkie kakao, mieszamy delikatnie do połącznia i wylewamy na ciasto jasne. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego 170  stopni, góra - dół, bez termoobiegu, na około 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy babę w zamkniętym piekarniku przez 5 minut, uchylamy drzwiczki i po kolejnych 5 minutach wyciągamy na blat. Pozwalamy wypiekowi przestudzić się około 20 minut i wyciągamy z formy.
      Z silikonu wychodzi bezproblemowo, formę metalową koniecznie
      posmarujcie tłuszczem, lub wyłóżcie papierem do pieczenia.

      Ciasto długo utrzymuje świeżość, puszystość,
      mak nie jest mocno wyczuwalny - wszystko w tej babeczce jest subtelne.
      Smacznego, udanego wypiekania i do Świąt!!
      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz