Podketo blog

Ciasto serowo-orzechowe [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 364
Tłuszcze: 33,2
Węglowodany netto: 2,6
Białko: 9,9

 

Witam Was moi drodzy!

Dziś Was zaskoczę przepysznym, mięciutkim jak chmurka, ciastem. Bardzo prosty przepis: tylko zamieszać jeden i drugi składnik, lekko pokombinować i upiec 🙂

 

 Składniki – ciasto serowo-orzechowe    

Ciasto orzechowe:

Masa serowa:
 
  • 280 mascarpone
  • 280 serek delikatny puszysty (z Biedronki)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 jajka
  • 100 g erytrytolu
  • aromat arakowy
  • 100 g masła roztopionego

Przygotowanie      

Przygotowujemy najpierw masę serową:

Wszystkie składniki ubijamy mikserem, na jednolitą masę. Odstawiamy na bok.

Teraz szykujemy ciasto:

Wszystkie składniki ubijamy mikserem, na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę 25/25 wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. 

Wylewamy masę orzechową, a na wierzch masę serową. Trochę widelcem zamieszać, żeby ciasto było kolorowe.

Pieczemy 80 min. Kontrolować żeby się nie spaliło, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.

Na wierzchu  gorzka czekolada, roztopiona w 20 ml. śmietanki. Posypane płatkami migdałowymi.

Prawda że szybki i prosty przepis?

Polecam wypróbować 🌺 Petarda 😋😋

 

Pozdrawiam wszystkich ❤️🍷

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *