podketo.pl

Frytki z bakłażana [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 199
Tłuszcze: 18,7
Węglowodany netto: 2,7
Białko: 3,6

 

Witam Was Kochani!

Dziś mam dla Was nietypowy przepis na frytki do obiadu. Użyjemy do tego celu bakłażana.

 

 Składniki – frytki z bakłażana    

Przygotowanie      

Bakłażany obieramy i kroimy w paski, jak na zdjęciu. Solimy i odkładamy na 20 min. żeby pozbyć się gorzkiego smaku. Po tym czasie, przepłukujemy je w wodzie i odsączamy.

W jednej misce mieszamy jajka z przyprawami, a w drugiej bułkę tartą. Rozgrzewamy olej
w głębokiej patelni. Bakłażana zamaczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron ok 3 min.

Bakłażany gotowe! Podajemy je z mięsem, rybą lub jemy same. Można je pokroić na krótsze frytki – są rewelacyjne. Przepis na mięsko idealnie pasujące do bakłażana już niebawem, wszystko w swoim czasie 🙂

Pozdrawiam ❤️

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.