podketo.pl

Keto sernik na zimno [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 319
Tłuszcze: 29,7
Węglowodany netto: 5,7
Białko: 7,1

 

Hej kochani!

Dziś mam dla Was absolutny hit. Sernik na zimno według mojego przepisu, który przedefiniuje Wasze pojęcie „nieba w gębie” 🙂

Tego po prostu trzeba spróbować…

 Składniki – keto sernik na zimno   

  • 500 g truskawek
  • 400 g śmietanki 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g erytrytolu zmielonego
  • 100 g białej czekolady bez cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady 85%
  • 60 g żelatyna -fix deserowa do serników na zimno

Przygotowanie      

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy mascarpone.
Po ubiciu wlewamy żelatynę i rozpuszczoną w rondelku białą czekoladę. Miksujemy wszystko do połączenia składników. 

Spód tortownicy (średnica 22 w moim przypadku) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy truskawki. Teraz wylewamy połowę przygotowanej masy – lekko rozsmarowujemy, żeby wypełniła szczeliny między truskawkami. Do reszty masy dodajemy ciemną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Powstałą w ten sposób ciemną warstwę wykładamy na jasną. Wierzch ozdabiamy truskawkami 🍓🍓🍓.

Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Sernik bardzo szybki w wykonaniu. Smak jest nie do opisania, po prostu petarda.

Pozdrawiam ❤️

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.