Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
Kcal: 319
Tłuszcze: 29,7
Węglowodany netto: 5,7
Białko: 7,1
Hej kochani!
Dziś mam dla Was absolutny hit. Sernik na zimno według mojego przepisu, który przedefiniuje Wasze pojęcie „nieba w gębie” 🙂
Tego po prostu trzeba spróbować…
Składniki – keto sernik na zimno
- 500 g truskawek
- 400 g śmietanki 36 %
- 500 g serka mascarpone
- 100 g erytrytolu zmielonego
- 100 g białej czekolady bez cukru
- 100 g gorzkiej czekolady 85%
- 60 g żelatyna -fix deserowa do serników na zimno
Przygotowanie
Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy mascarpone.
Po ubiciu wlewamy żelatynę i rozpuszczoną w rondelku białą czekoladę. Miksujemy wszystko do połączenia składników.
Spód tortownicy (średnica 22 w moim przypadku) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy truskawki. Teraz wylewamy połowę przygotowanej masy – lekko rozsmarowujemy, żeby wypełniła szczeliny między truskawkami. Do reszty masy dodajemy ciemną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Powstałą w ten sposób ciemną warstwę wykładamy na jasną. Wierzch ozdabiamy truskawkami 🍓🍓🍓.
Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sernik bardzo szybki w wykonaniu. Smak jest nie do opisania, po prostu petarda.
Pozdrawiam ❤️
Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu: