Autorem tego przepisu jest:
@babanaketo
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
Kcal: 143
Tłuszcze: 9
Węglowodany netto: 1,6
Białko: 13,7
Krewetki to bardzo dobre źródło białka, a przyrządzone w pikantny sposób smakują obłędnie! W dodatku jest to łatwy i szybki przepis, więc zapraszam.
Składniki – krewetki na ostro
- 1 opakowanie krewetek (250 g)
- 2 łyżki śmeitanki 30%
- pęk pietruszki
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
- przyprawy: papryka ostra, 2 łyżeczki marynaty czosnkowej
Przygotowanie
Krewetki oczyszczamy z wnętrzności i wrzucamy do miski. Następnie do miski wlewamy dwie łyżki śmietanki, dodajemy podane wyżej przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane krewetki nabijamy na wykałaczki mieczykowate.
Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy masło i wykładamy nasze szaszłyki z krewetek. Smażymy po 1,5 min. na stronę. Na koniec wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną pietruszką i skrapiamy sokiem z cytryny.
W taki sposób podane krewetki zaskoczą nie tylko smakiem ale i prezencją niejednego gościa.
Smacznego ‼️🤩
Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu: