podketo.pl

Rozgrzewająca zupa krem z dyni [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 79
Tłuszcze: 6,4
Węglowodany netto: 3,6
Białko: 3,8

 

Witam Was Kochani!

 

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Pora na rozgrzewające zupy kremy.

Ten z dyni jest przepyszny, polecam go wypróbować. Krem gotowy w pół godziny.

 

 Składniki – zupa krem z dyni    

Krem:

  • 1 kg dyni (już obranej)
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 250 wywaru lub wody
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • kawałeczek imbiru

Dodatki:

  • 1duża cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • pestki dyni
  • natka pietruszki

Przygotowanie      

Dynie obieramy, wydrążamy środek, a następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka.

Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do dyni. Zalewamy wszystko mleczkiem i wywarem (zamiast wywaru możne też użyć wody) i zagotowujemy. Po ok 15 min, dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości.

W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę, boczek i cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy pestki dyni aby lekko je podprażyć.

Ugotowaną zupę blendujemy przed wyłożeniem na talerze. Na wierzchu układamy usmażony wcześniej boczek z cebulką i pestkami dyni. Posypujemy, natką pietruszki.

Pyszna zupa gotowa w pół godziny 😉

Pozdrawiam! 🎃

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.