podketo.pl

Schab nadziewany szpinakiem [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 145
Tłuszcze: 8,3
Węglowodany netto: 1,45
Białko: 14

 

Hej Kochani.

Dziś mam dla Was schab w rewelacyjnej odsłonie. Smak nie do opisania…

Goście będą zachwyceni – nie ma takiego podniebienia, żeby mu nie smakowało. Nie ma przy tym tak dużo pracy, jak by się wydawało, więc do dzieła!

 Składniki – schab nadziewany szpinakiem    

Przygotowanie      

Schab przecinamy wzdłuż szerszego boku tak, żeby rozłożyć go jak kartkę papieru. Rozkładamy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Marynaty, po ok 20 g każdej, wsypujemy razem do miski, dodajemy 1 łyżkę octu i 80 g oliwy. Mieszamy razem i nacieramy schab z jednej strony. Następnie zawijamy mięso w rulon. Tak zamarynowane, wkładamy na noc do lodówki.

Rozmrażamy szpinak, odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na bok.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebuli. Teraz dorzucamy jeszcze pokrojone w paseczki pomidory suszone. Smażymy wszystko razem do odparowania wody (nie solimy, ponieważ pomidory suszone na słońcu są wystarczająco słone).

Schab rozwijamy i nakładamy na niego szpinak. Na szpinak, wykładamy farsz z pieczarkami. Zwijamy ponownie w rulon i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Polewamy po wierzchu sosem grzybowym: rozmrożone grzyby mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem. 

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Tak przygotowany schab, pieczemy ok 60 min.

Podajemy według własnej koncepcji. Ja podałam na sałacie z dodatkiem pomidorów i fig. Smakuje nieziemsko. W brew pozorom, robi się dość szybko.

Pozdrawiam ❤️

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.