Podketo blog

Tarta na słodko [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 416
Tłuszcze: 37,3
Węglowodany netto: 4,8
Białko: 9,9

 

Witam Was Kochani!

 

Dziś coś pysznego na słodko, gdyż widzę, że mam tu trochę łakomczuszków 😉 Jeżeli można sobie pozwolić na małe co nieco, to niech to będzie bez węglowodanów. Zapraszam do pieczenia!

 

 

 Składniki – tarta na słodko    

Ciasto:

  • 300 g mąki migdałowej
  • 20 g błonnika bambusowego
  • 70 g masła roztopionego
  • 50 g erytrytolu
  • 2 jajka
Masa do tarty:
 
  • 2 sztuki miękkiego avocado
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 60 g erytrytolu zmielonego
  • aromat waniliowy
Polewa:
 
  • 200 g słony karmel
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • czekolada 85%
  • 60 ml śmietanki 36 %
  • 20 g płatków migdałowych

Przygotowanie      

Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Foremkę na tartę spryskujemy tłuszczem. Moja ma 22 cm średnicy i 5 cm wysokości. Wyklejamy ciastem, dno i boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C, pieczemy 15 min. Proszę kontrolować, ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej.

Masa do tarty:
 
Avocado obrać i zmiksować. Mascarpone ubić ze śmietanką, dodać zmielony erytrytol. Ubijając dodać zmiksowane avokado.
 
Polewa:
 
Śmietanę zagotowujemy po czym wyłączamy palnik. Wrzucamy połamaną czekoladę i po trzech min. mieszamy. Tym sposobem mamy już polewę.
 
Na wystudzone ciasto, nakładamy karmel wymieszany z orzeszkami. Następnie wykładamy masę. Na masę wylewamy czekoladę. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Ja dodatkowo dałam wiśnie w spirytusie.
 
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
 
Karmel można też zrobić samemu:
  • 30 g masła
  • 150 g ksylitolu
  • 200 ml śmietanki 36%
Masło smażymy przez chwilę, do zrumienienia. Dodajemy ksylitol, smażymy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy śmietanę i smażymy na małym ogniu ok 40 min, aż zacznie gęstnieć. Mieszać żeby się nie przypaliło. Wystudzić i karmel gotowy.
 
Pozdrawiam serdecznie!

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *