podketo.pl

Torcik na zimno [keto, low carb]

Autorem tego przepisu jest:
@krysia_kocur

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:

Kcal: 316
Tłuszcze: 25,2
Węglowodany netto: 9,3
Białko: 12,3

 

Hej kochani!

Dziś mam dla Was pyszny tort na zimno. Trudno się opanować przed jego zjedzeniem, ale warto się pokusić na przyrządzenie 😉 Przy upalnych dniach jest lepszy jak lody.

 Składniki – torcik na zimno    

Spód:

  • 300 g mieszanki  różnych orzechów (włoskie, brazylijskie, pecan)
  • 100 g roztopionego masła
  • 30 g erytrytolu

Krem:

  • 300 g śmietanki 36 %
  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 100 g kremu „Bezkarny” białka czekolada
  • 200 g frużeliny wiśniowej
  • 70 g galaretki bez cukru
  • 120 erytrytolu zmielonego
  • 3x żelatyna-fix (opakowania po 60 g)
  • 150 g owoców wysokobłonnikowych do dekoracji (malina, borówka)

Przygotowanie      

Spód:

Orzechy mielimy, po czym zagniatamy z masłem i erytrytolem. Wyłkładamy tak przygotowaną masę na tortownicę średnicy 22.

Krem:

Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy zmielony twaróg a na koniec rozpuszczoną żelatynę (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). Wszystko łączymy razem i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem „Bezkarny”, a do drugiej frużelinę. Na przygotowaną wcześniej masę orzechową nakładamy serek z frużeliną. Następnie masę z kremem bezkarnym. Wierzch dekorujemy owocami. 

Tak przygotowany torcik odstawiamy do lodówki. 

Galaretkę, rozpuszczamy w 350 ml wody. Po schłodzeniu wylewamy na torcik z owocami.

Zostawiamy całość na noc w lodówce.

Szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada 🙂

Pozdrawiam ❤️

Produkty, których możesz potrzebować do tego przepisu:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.