Ciasteczka cynamonki [keto, low carb]

Ciasteczka cynamonki [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 334
  • Tłuszcze: 22,4
  • Węglowodany netto: 5,6
  • Białko: 24,8

     

    Witam Was Kochani!

    Dziś zaserwuje Wam przepyszne i szybkie, ciasteczka cynamonowe. Jak większość moich przepisów, także i ten jest bardzo prosty w przygotowaniu.

    Składniki     

    Ciasto:

    Nadzienie:

    • 50 g masła
    • 40 g erytrytolu zmielonego
    • 1 łyżka cynamonu

    Polewa lukrowa:

    • 2 łyżki erytrytolu zmielonego
    • spora łyżka śmietanki kwaśnej lub kremówki z dodakiem soku z cytryny.

      Przygotowanie     

      Przygotowujemy nadzienie:

      Masło, erytrytol i cynamon rozpuszczamy razem w rondelku na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika.

      Gdy nadzienie będzie stygło, zabieramy się za wyrabianie ciasta:

      Mozzarelle i mascarpone, rozpuszczamy w mikrofali. Jeżeli ktoś nie posiada, można też na patelni. Następnie dodajemy resztę składników i porządnie wyrabiamy ciasto.

      Wykładamy ciasto na papier do pieczenia, przykrywamy drugim i wałkujemy na cienką warstwę (jak na zdjęciach poniżej). Można też zrobić to na stolnicy, uprzednio podsypując mąka migdałową, żeby się nie przykleiło. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym uprzednio masłem z erytrytolem i cynamonem. Zwijamy w rulonik, tniemy na 4 cm kawałki. Układamy w tortownicy luźno, ponieważ ciasto będzie zwiększało objętość.

      Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy 40 min.

      Składniki na polewę mieszamy porządnie razem i polewamy nią schłodzone ciacha.

      Polecam wypróbować ponieważ są pyszne. Pozdrawiam!

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz