Ciasto serowo-orzechowe [keto, low carb]

Ciasto serowo-orzechowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 364
  • Tłuszcze: 33,2
  • Węglowodany netto: 2,6
  • Białko: 9,9

 

Witam Was moi drodzy! Dziś Was zaskoczę przepysznym, mięciutkim jak chmurka, ciastem. Bardzo prosty przepis: tylko zamieszać jeden i drugi składnik, lekko pokombinować i upiec.

Składniki     

Ciasto orzechowe:

Masa serowa:
 
  • 280 mascarpone
  • 280 serek delikatny puszysty (z Biedronki)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 jajka
  • 100 g erytrytolu
  • aromat arakowy
  • 100 g masła roztopionego

Przygotowanie     

Przygotowujemy najpierw masę serową:

Wszystkie składniki ubijamy mikserem, na jednolitą masę. Odstawiamy na bok.

Teraz szykujemy ciasto:

Wszystkie składniki ubijamy mikserem, na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę 25/25 wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. 

Wylewamy masę orzechową, a na wierzch masę serową. Trochę widelcem zamieszać, żeby ciasto było kolorowe.

Pieczemy 80 min. Kontrolować żeby się nie spaliło, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.

Na wierzchu  gorzka czekolada, roztopiona w 20 ml. śmietanki. Posypane płatkami migdałowymi.

Prawda że szybki i prosty przepis?

Polecam wypróbować. Petarda!

Powrót do blogu

1 komentarz

czym zastapic błonnik bambusowy?

Halina Bereś

Zostaw komentarz