Drożdżówki keto [keto, low carb]

Drożdżówki keto [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 214
  • Tłuszcze: 10,4
  • Węglowodany netto: 4,2
  • Białko: 23

       

      Hej Kochani!
      Coś dla osłody? Pyszne, puszyste, proste w wykonaniu drożdżóweczki. Nie ma różnicy między węglowymi - powiem nawet, że są jeszcze lepsze. Polecam Wam do wypróbowania. Przepis gotowy, tylko chęci potrzebne :)

      Składniki     

      Ciasto:
      Ser:
      • 250 twarogu tłustego (niemielony)
      • 1 żółtko
      • 30 g śmietanki 36 %
      • 30 g erytrytolu
      • aromat waniliowy

            Przygotowanie     

            Najpierw ciasto. Odlewamy 100 g mleka, podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące). Dodajemy pokruszone drożdże, cukier (nie obawiaj się, drożdże go zjedzą) i 50 g mąki łubinowej. Mieszamy i odstawiamy do podwojenia. Resztę mleka również podgrzewamy. Jajka ubijamy z erytrytolem i dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki. Następnie, resztę składników. Wyrabiamy tak przygotowane ciasto w malakserze. Jeżeli nie posiadamy to musimy się napocić ręcznie... Formujemy drożdżówki: na grubość 2cm, szerokość 7 cm. Robimy na środku małe wgłębienie i nakładamy do niego ser (wszystkie składniki na nadzienie po prostu dobrze mieszamy razem). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

            Uformowane drożdżówki wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie nagrzewamy go do 180°C i pieczemy 35 min, do zrumienienia. Wyciągamy i chrupiemy :)
            Zapraszam do skorzystania z przepisu, ponieważ są rewelacyjne.

            Pozdrawiam ❤️

            Powrót do blogu

            4 komentarze(-y)

            Cześć, czym mogę zastąpić bialko pszenne?
            Pozdrawiam

            Kasia

            Eureka! Wreszcie mam keto drożdżowe ciasto. Przepis super. Dziękuje. Nadzienie zawsze można zmienić. Ja zrobiłam makowe,tym razem. Następne zrobię z twarogiem. Polecam. Spróbuje z niego zrobić pączki smażone na tłuszczu. Pozdrawiam😊

            Bożena

            “Czy wypieki na bazie mąki łubinowej są zdrowe?”
            Tak, nie ma żadnych przeciwskazań do pieczenia na tej mące. Należy mieć tylko na uwadze to, że łubin jest alergenem.

            @krysia_kocur

            Czy wypieki na bazie mąki łubinowej są zdrowe?

            P

            Zostaw komentarz