Keto ciasto z makiem [keto, low carb]

Keto ciasto z makiem [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 329
  • Tłuszcze: 28,6
  • Węglowodany netto: 5,5
  • Białko: 9,4

 

Witam wszystkich miłośników samodzielnego gotowania. Dziś mam dla Was, pyszne ciasto makowe z dżemem i kremem kawowym. Smaki skomponowały się idealnie.

Składniki     

 

Do posmarowania ciasta:

Na krem:

  • 200 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki kawy instant
  • 40 g erytrytolu zmielonego

Przygotowanie     

Jajka porządnie ubijamy z erytrytolem przez ok 10 min. Wszystkie suche składniki mieszamy razem i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Na koniec, wlewamy masło. Całość zamieszać i wylać na foremkę średnicy 20/20 wyłożoną papierem do pieczenia, spryskanym tłuszczem. 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy 45 min.

 Do posmarowania ciasta:

Mascarpone, erytrytol zmielony i śmietanę, ubijamy. Na koniec dodajemy kawę. Gdy wszystko jest porządnie ubite, odstawiamy.

Po schłodzeniu ciasta, nakładamy konfiturę i krem kawowy. Po wierzchu, można posypać kawą instant.

Pozdrawiam i smacznego życzę!

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz