Keto karpatka [keto, low carb]

Keto karpatka [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 432
  • Tłuszcze: 41
  • Węglowodany netto: 2,8
  • Białko: 7,8

       

      Hej Kochani!
      Propozycja nie do odrzucenia. Miałam prośby, żeby zrobić ulubioną karpatkę. Spełniam więc życzenia: jest keto karpatka. Wyszła przepyszna, więc podrzucam przepis.

      Składniki     

      Ciasto (jedna porcja - wykonujemy dwa razy takie same ciasta):
      Krem:
      • 6 żółtek
      • 180 g śmietanki 36%
      • 100 g erytrytolu
      • 180 g masła

            Przygotowanie     

            Startujemy od przygotowania ciasta. Wodę, masło i sól zagotowujemy. Suche składniki mieszamy razem i dodajemy do gotującej wody razem z masłem. Mieszamy energicznie aby nie zrobiły się grudki. Podgrzewamy całość przez minutę, po czym zdejmujemy z palnika i schładzamy.
            Do jeszcze ciepłej masy dodajemy jajka i ubijamy do połączenia składników. Foremkę 30/20 wykładamy papierem do pieczenia i rozcieramy ciasto na cienki placek.
            Piekarnik nagrzewamy do 190°C, pieczemy na złoty kolor, ok 25 min,
            Wyciągamy z piekarnika i schładzamy.
            W trakcie pieczenia, przygotowujemy drugie, takie samo ciasto.

            Teraz zabieramy się za krem. Żółtka, śmietankę i erytrytol, gotujemy do zgęstnienia. Zależy nam na tym, aby powstał budyń - cały czas mieszamy żeby nic nam się nie przypaliło. Po uzyskaniu gładniej, jeednolitej konsystencji, zdejmujemy z palnika i schładzamy. Do zimnego budyniu, wrzucamy masło i miksujemy. Gotowy krem nakładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy, zmielonym erytrytolem.
            Polecam karpatkę ponieważ jest rewelacyjna!

            Pozdrawiam ❤️

            Powrót do blogu

            5 komentarze(-y)

            A mi wyszło :) Masa jest taka trochę jakby zakalcowata, po prostu to inne mąki, ale bąble powstały i jest smaczna. Następnym razem trochę ją przeciągnę, może wyjdzie jeszcze lepsza. Krem dobry, ale dla mnie zdecydowanie za słodki, kolejnym razem dodam mniej erytrytolu. Przepis super i na pewno powtórzę, dziękuję :)

            Ola

            Czym zastąpić mąkę lubinową? I czy błonnik bambusowy mogę zastąpić babką jajowata?

            pathi

            Mąka ziemniaczana to znaczy błonnik ziemniaczany? Czy można zastąpić pszennym?

            Annah1101

            @krysia_kocur
            “Mi nie wyszło. Klapa totalna. Ani jeden ani drugi blat 😑 nie wiem czym to jest spowodowane. Każde trochę rosło i opadało od razu, nawet przytrzymałem 40min a w środku jest placek…”

            Naprawdę ciężko powiedzieć, który element przesądził o nieudanym wypieku, każdy piec piecze inaczej… Zdecydowanej większości ciasto jednak się udaje, proszę spojrzeć:
            https://www.instagram.com/p/CpdUGBOIMr1/

            @krysia_kocur

            Mi nie wyszło. Klapa totalna. Ani jeden ani drugi blat 😑 nie wiem czym to jest spowodowane. Każde trochę rosło i opadało od razu, nawet przytrzymałem 40min a w środku jest placek…

            Ikson

            Zostaw komentarz