Przygotowanie
Startujemy od przygotowania ciasta. Wodę, masło i sól zagotowujemy. Suche składniki mieszamy razem i dodajemy do gotującej wody razem z masłem. Mieszamy energicznie aby nie zrobiły się grudki. Podgrzewamy całość przez minutę, po czym zdejmujemy z palnika i schładzamy.
Do jeszcze ciepłej masy dodajemy jajka i ubijamy do połączenia składników. Foremkę 30/20 wykładamy papierem do pieczenia i rozcieramy ciasto na cienki placek.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, pieczemy na złoty kolor, ok 25 min,
Wyciągamy z piekarnika i schładzamy.
W trakcie pieczenia, przygotowujemy drugie, takie samo ciasto.
Teraz zabieramy się za krem. Żółtka, śmietankę i erytrytol, gotujemy do zgęstnienia. Zależy nam na tym, aby powstał budyń - cały czas mieszamy żeby nic nam się nie przypaliło. Po uzyskaniu gładniej, jeednolitej konsystencji, zdejmujemy z palnika i schładzamy. Do zimnego budyniu, wrzucamy masło i miksujemy. Gotowy krem nakładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy, zmielonym erytrytolem.
Polecam karpatkę ponieważ jest rewelacyjna!
Pozdrawiam ❤️
2 komentarze(-y)
@krysia_kocur
“Mi nie wyszło. Klapa totalna. Ani jeden ani drugi blat 😑 nie wiem czym to jest spowodowane. Każde trochę rosło i opadało od razu, nawet przytrzymałem 40min a w środku jest placek…”
Naprawdę ciężko powiedzieć, który element przesądził o nieudanym wypieku, każdy piec piecze inaczej… Zdecydowanej większości ciasto jednak się udaje, proszę spojrzeć:
https://www.instagram.com/p/CpdUGBOIMr1/
Mi nie wyszło. Klapa totalna. Ani jeden ani drugi blat 😑 nie wiem czym to jest spowodowane. Każde trochę rosło i opadało od razu, nawet przytrzymałem 40min a w środku jest placek…