Keto tort biszkoptowy [keto, low carb]

Keto tort biszkoptowy [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 265
  • Tłuszcze: 19,5
  • Węglowodany netto: 6,6
  • Białko: 11,2

       

      Hej Kochani. Mam dla Was najlepszy na świecie tort. Moja własna receptura, nad którą pracowałam dość długo, ale osiągnęłam cel i jestem w pełni usatysfakcjonowana! Tort jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie opada, pięknie rośnie, jest idealny. Na każdą okazję. Jest lepszy od zwykłego węglowego tortu. Po prostu petarda Działamy!

      Składniki     

      Ciasto:

      Krem:

      • 200 g śmietanki 36%
      • 80 g erytrytolu zmielonego
      • 250 g mascarpone
      • 100 g malin liofilizowanych (opcjonalnie)
      • konfitura z malin bez cukru

          Przygotowanie     

          Ciasto:

          Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jak będą porządnie ubite, dodajemy po łyżce erytrytolu, a następnie po jednym żółtku, cały czas ubijając. Suche składniki mieszamy razem. Po ubiciu dodajemy zmieszane suche składniki. Delikatnie łączymy całość szpatułką. Wylewamy tak przygotowane ciasto na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 22).

          Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy 45 min. Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy.

          Krem:

          Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy mascarpone i zmielone maliny (opcjonalnie). Owoce dodałam do koloru i zapachu.

          Schłodzone ciasto kroimy na pół i smarujemy konfiturą z malin bez cukru. Wykładamy 1/2 przygotowanego wyżej kremu i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzchnią warstwę ozdabiamy resztą kremu. Można posypać też orzechami, lub czekoladą.

          Ps. Pamiętajmy, żeby białko nam się dobrze ubiło. Musimy użyć do tego czystej, suchej miski – to samo tyczy się miksera. Efekt gwarantowany.

          Ciasto opracowałam idealne, więc nie pytajcie czy można jakąś mąkę podmienić.

          Pozdrawiam wszystkich!

          Powrót do blogu

          Zostaw komentarz