Kurczak śmietanowo-pomidorowy [keto, low carb]

Kurczak śmietanowo-pomidorowy [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 176
  • Tłuszcze: 9,3
  • Węglowodany netto: 7,4
  • Białko: 14,8

 

Jeżeli uważasz, że przygotowanie pysznego dania wymaga sporo czasu, to zapraszam do ugotowania ze mną piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-pomidorowym. Do dzieła!

Składniki     

  • 70 g pomidorków suszonych
  • 250 g piersi z kurczaka (jedna pierś)
  • 35 g szpinaku rozdrobnionego
  • ok. 12 g masła klarowanego do smażenia
  • 60 g śmietanki 36%
  • 40 g cebulki szalotki
  • 40 g wody
  • przyprawy: ostra papryka, kurkuma, czosnek granulowany, szczypta soli i pieprz

Przygotowanie     

Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle klarowanym. W tym czasie przygotowujemy pomidorki krojąc je w drobne paseczki. Gdy cebulka się zeszkli, wykładamy na patelnię pierś z kurczaka pokrojoną na 3 równe części. Mięso obsmażamy z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Teraz wlewamy na patelnię 40 g wody i dusimy pod przykryciem. 

Po kilku minutach, gdy część wody odparuje dokładamy szpinak, pomidorki i zalewamy całość śmietanką 36%. Na koniec doprawiamy całość kurkumą, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem.

Tak przyprawione danie pozostawmy jeszcze kilka chwil na patelni, aby składniki połączyły się w jedną idealną kompozycję smakową.

Smacznego!

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz