Ostre świnie [keto, low carb]

Ostre świnie [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 259
  • Tłuszcze: 23,6
  • Węglowodany netto: 0,8
  • Białko: 10

 

Witam Was moje drogie i moi drodzy!

Wieprzowina to nieodłączny element kuchni keto. Dziś zaserwujemy sobie jej najszlachetniejszą część czyli polędwiczki. W wersji na ostro i oczywiście z tłustym, pysznym sosem. Zapraszam!

Składniki     

  • 250 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g majonezu
  • 40 g śmietanki 30%
  • 40 g oliwy
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 3 duże łyżeczki gotowego sosu chili
  • 150 g roszponki
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie     

Polędwiczki kroimy na 2-3 centymetrowe plastry i delikatnie rozbijamy. Przekładamy mięso do garnka i marynujemy w mieszance oliwy, papryki ostrej oraz słodkiej i pieprzu. Najlepiej jest zamarynować mięso dzień wcześniej.

Przygotowujemy sos.

Do miseczki wrzucamy trzy łyżki majonezu, 40 g śmietanki, trzy kopiaste łyżeczki sosu chili i trzy łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy całość pieprzem, ostra papryką i mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Oliwę rozgrzewamy na patelni grillowej. Polędwiczki smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Solimy dopiero gdy mięso jest usmażone.

Podajemy z roszponką polaną sosem. Sos możemy także wykorzystać jako dip do namaczania mięsa. 

Pozdrawiam wszystkich i smacznego życzę!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz