Placek po węgiersku [keto, low carb]

Placek po węgiersku [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 126
  • Tłuszcze: 6,9
  • Węglowodany netto: 4,1
  • Białko: 9,6

 

Witam Was moi drodzy.

Dziś mam dla Was placek po węgiersku, ale w placku z dyni. Smakuje jak ziemniaczany natomiast ma duuużo mniej węglowodanów. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki     

Farsz:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 piórka czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chili

Placek:

Przygotowanie     

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę, papryczkę chili, marchewkę i paprykę kroimy też w kostkę, a czosnek zagniatamy. Pieczarki jako jedyne kroimy w plasterki.

Cebulę wrzucamy, na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym, podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i mięso. Przyprawiamy, smażymy przez chwilę (ok. 10 min.). Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, marchewkę, papryki, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez chwilę, po czym dolewamy wodę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy teraz całość i dusimy ok. 30 min. aż woda odparuje. Na koniec dodajemy sos sojowy i przecier pomidorowy. Mieszamy chwilę i wyłączamy palnik.

Przygotowujemy placki.

Dynię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Porządnie wyciskamy sok. Obraną cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym i nakładamy jeden duży placek. Przykrywamy pokrywką, smażymy na małym ogniu, aż się upiecze (ok. 5 min.) Po upieczeniu kolor zmieni się na jasny.  Zasuwamy placuszka z patelni na talerz i nakładamy mięsko. Składamy na pół, dekorujemy kleksem z kwaśnej śmietany, i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Polecam, ponieważ placek jest przepyszny.

Pozdrawiam!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz