Schab nadziewany szpinakiem [keto, low carb]

Schab nadziewany szpinakiem [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 145
  • Tłuszcze: 8,3
  • Węglowodany netto: 1,45
  • Białko: 14

 

Hej Kochani.

Dziś mam dla Was schab w rewelacyjnej odsłonie. Smak nie do opisania…Goście będą zachwyceni – nie ma takiego podniebienia, żeby mu nie smakowało. Nie ma przy tym tak dużo pracy, jak by się wydawało, więc do dzieła!

Składniki     

Przygotowanie     

Schab przecinamy wzdłuż szerszego boku tak, żeby rozłożyć go jak kartkę papieru. Rozkładamy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Marynaty, po ok 20 g każdej, wsypujemy razem do miski, dodajemy 1 łyżkę octu i 80 g oliwy. Mieszamy razem i nacieramy schab z jednej strony. Następnie zawijamy mięso w rulon. Tak zamarynowane, wkładamy na noc do lodówki.

Rozmrażamy szpinak, odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na bok.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebuli. Teraz dorzucamy jeszcze pokrojone w paseczki pomidory suszone. Smażymy wszystko razem do odparowania wody (nie solimy, ponieważ pomidory suszone na słońcu są wystarczająco słone).

Schab rozwijamy i nakładamy na niego szpinak. Na szpinak, wykładamy farsz z pieczarkami. Zwijamy ponownie w rulon i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Polewamy po wierzchu sosem grzybowym: rozmrożone grzyby mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem. 

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Tak przygotowany schab, pieczemy ok 60 min.

Podajemy według własnej koncepcji. Ja podałam na sałacie z dodatkiem pomidorów i fig. Smakuje nieziemsko. W brew pozorom, robi się dość szybko.

Pozdrawiam!

Powrót do blogu

1 komentarz

Świetny przepis! Ja podałam na talerzu z kawałki camemberta. Dzięki za świetną inspirację! Nie ma przy tym, wbrew pozorom, aż tak dużo pracy.

Ola

Zostaw komentarz