• -5,00 zł
  • Nowy

Olej z nasion czarnuszki tłoczony na zimno (250 ml)

49,90 zł
44,90 zł Zniżka 5,00 zł
Brutto

Od tysięcy lat znany jako Złoto Faraonów, olej z czarnuszki, bogaty w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe stosowany jest przede wszystkim dla poprawnego funkcjonowania przewodu pokarmowego, mobilizacji układu odpornościowego oraz regulacji poziomu cukru we krwi.

Należy jednak pamiętać o tym, że najwięcej dobroczynnych składników będzie miał olej  tłoczony na zimno. Świeży olej posiada wyrazisty, ziołowo-korzenny zapach i smak, oraz wyróżniającą go na tle innych olejów ciemną barwę.

Na zdrowie!

Ilość
Dostępny

 

Regulamin

 

Dostawa

 

Zwroty

Węglowodany w 100 g: 0 g

Tłoczone na zimno

Przechowywany w warunkach chłodniczych

Ziarno z podkarpackich upraw

Olej z czarnuszki

Nasz olej charakteryzuje się szlachetną, ciemnobursztynową barwą, oraz niezwykle aromatycznym korzennym zapachem. Smak oleju z czarnuszki jest lekko gorzkawy i równie intensywny co jego zapach, przypominający nieco zbyt mocny napar z mięty. Tłoczony na zimno, niefiltrowany, nieprzetworzony- jednym słowem w 100% naturalny! Produkowany w małych partiach i rozlewany do zaciemnionych butelek o pojemności 250 ml, które aż do momentu wysłania przechowujemy dla Ciebie w warunkach chłodniczych.

Olej przygotowany i składowany w ten sposób zachowuje pełnię wartości odżywczych i zachowuje wszystkie swoje wspaniałe właściwości.

Do tłoczenia używamy czarnuszki z najlepszych, lokalnych podkarpackich, upraw.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to kwiat o oleistych nasionach, który swoją karierę zaczynał w starożytnym Egipcie. Ze względu na zdrowotną moc, substancje mineralne oraz witaminy, olej z tychże nasion nazwano "Złotem Faraonów". Uważano wówczas, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".

Nasiona czarnuszki są bogate w witaminy (E, B1, B3, B6), minerały (cynk, selen, magnez, potas), związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym jak flawonoidy, fitosterole, garbniki, ale przede wszystkim w najcenniejszy i najbardziej pożądany składnik: tymochinon.

Dziś na szczęście nie musisz być władcą Egiptu aby móc sięgać po ten szlachetny skarb, gdyż jest on dostępny w naszym sklepie

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki składa się w przeważającej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, omega-6 oraz omega-3. Choć są one ważne w naszej diecie, nie stanowią jednak o wyjątkowości tego oleju.

Czarnuszka stanowi też cenne źródło fitosteroli i tokoferoli. Pierwsze z nich wpływają korzystnie na profil lipidowy, podczas gdy drugie ograniczają niekorzystne dla nas procesy utleniania, co przekłada się na zmniejszanie stanów zapalnych oraz spowalnianie procesów starzenia. Wydawać by się mogło, że to już sporo, lecz prawdziwym składnikiem czynnym dla którego stosujemy olej z czarnuszki jest tymochinon.

Tymochinon to należący do grupy chinonów, główny składnik organiczny olejku eterycznego nasion czarnuszki. Właśnie temu olejkowi czarnuszka zawdzięcza swój intensywny, korzenny aromat, oraz całą swą wyjątkowość. Według aktualnego stanu wiedzy, tymochinon wykazuje silne właściwości:

  • - immunomodulujące- wzmacnia odporność poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał (już przy jednej łyżeczce dziennie) i skraca czas trwania infekcji,

  • - przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze- wspomaga organizm w walce z pasożytami i grzybami układu pokarmowego, a tym samym chorobami wrzodowymi,

  • - przeciwnowotworowe- coraz częściej pojawiają się badania laboratoryjne, dające podstawy wnioskować, że olej z czarnuszki przyczynia się do zahamowania lub śmierci niektórych komórek nowotworowych.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna

3090 kJ/ 751 kcal

Tłuszcze

83 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone 

12 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

19 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone

52 g

Węglowodany

0 g

w tym cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Stosowanie oleju z czarnuszki

Zalecana dawka, wywołująca efekt terapeutyczny to dwie łyżeczki dziennie. Olej można spożywać bezpośrednio doustnie (najlepiej przed lub w trakcie posiłku) lub po rozpuszczeniu np. w sokach warzywnych, celem złagodzenia intensywnego korzennego smaku. Dobrą praktyką jest także mieszanie go z innymi olejami o łagodniejszym smaku jak olej lniany, co poprawi przy okazji stosunek kwasów omega-3 do omega-6.

Olej z czarnuszki może też z powodzeniem być stosowany w kuchni do dań na zimno, sałatek czy zimnych przekąsek.

Ciesz się jego unikalnymi właściwościami dodając go po prostu do:

- sałatek,

- koktajli warzywnych,

- śmietanowych sosów,

- tłustego twarogu,

- kremowych zup.

Należy pamiętać jednak, że olej z czarnuszki jest wrażliwy na podgrzewanie i nie należy w żadnym razie stosować go do smażenia, marynat mięsnych czy gotowania. Czyniąc w ten sposób, doprowadzamy do utleniania się cennych tłuszczów w nim zawartych.

Olej z czarnuszki polecić także można osobom borykającym się z:

  • - alergiami - działanie przeciwhistaminowe osłabia nadmierną reakcję układu odpornościowego na alergeny

  • - trądzikiem - działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i nawilżające, łagodzi objawy trądziku i łuszczycy

  • - astmą i zapaleniem zatok - terapeutyczne i przeciwzapalne działanie olejku eterycznego rozluźnia mięśnie dróg oddechowych ułatwiając oddychanie

Przed stosowaniem oleju z czarnuszki powinny powstrzymać się:

  • - kobiety w ciąży - ze względu na silne działania przeciwskurczowe. Ograniczanie skurczów mięśni gładkich macicy może spowolnić poród   
  • - osoby z niskim ciśnieniem - ze względu na działanie obniżające ciśnienie i ułatwiające zasypianie                                                              
  • - dzieci poniżej trzeciego roku życia - olejki eteryczne mogą wywołać reakcje alergiczne u słabo rozwiniętych układów odpornościowych

! Utlenianie się olejów roślinnych !

Olej z czarnuszki, jak większość olejów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe jest bardzo podatny na utlenianie. Proces ten postępuje nieubłaganie nawet w temperaturze pokojowej. Mając tego pełną świadomość, nasz olej zaraz po wytłoczeniu jest magazynowany w warunkach chłodniczych. Bez tego bezwzględnie przestrzeganego warunku, cały trud włożony w odpowiednią procedurę toczenia i dobór ziaren zostanie zniweczony. Przechowywanie zimnotłoczonych olejów roślinnych na półkach sklepowych, powoduje, że klient może finalnie otrzymać produkt, który zamiast pomóc będzie szkodził.

Postaw na naturalne źródło tymochinonu, które oczekuje na Ciebie w naszych lodówkach!

Podketo
151

Chcesz wiedzieć więcej o tłuszczach roślinnych, ich roli w odżywianiu oraz dlaczego są tak wrażliwe na utlenianie nawet w temperaturze pokojowej? 

Zapraszamy do lektury dostępnych u nas pozycji!