• Nowy

Olej z nasion konopi siewnych tloczony na zimno (250 ml)

31,90 zł
Brutto

Nie sposób opisać wszystkich walorów zdrowotnych oleju konopnego, bowiem jest to jeden z mających najszersze spektrum zastosowań produkt.

Jest nie tylko źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach, ale też witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym, witamin z grupy B oraz fitosteroli i minerałów.

Oprócz właściwości prozdrowotnych, olej konopny jest także naturalnym kosmetykiem. Regularnie stosowany, wzmacniania naturalną odporność skóry, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawilżenia, działa regenerująco.

Na zdrowie!

Ilość
Dostępny

 

Regulamin

 

Dostawa

 

Zwroty

Węglowodany w 100 g: 0 g

Tłoczone na zimno

Przechowywane w warunkach chłodniczych

Ziarno z podkarpackich upraw

Olej z konopi siewnych

Nasz olej charakteryzuje się lekko zielonkawą barwą oraz łagodnym, lekko orzechowym smakiem. Tłoczony na zimno, niefiltrowany, nieprzetworzony- jednym słowem w 100% naturalny! Produkowany w małych partiach i rozlewany do zaciemnionych butelek o pojemności 250 ml, które aż do momentu wysłania przechowujemy dla Ciebie w warunkach chłodniczych.

Olej przygotowany i składowany w ten sposób zachowuje pełnię wartości odżywczych, a co najważniejsze, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów wielonienasyconych omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach 1:3

Do tłoczenia używamy nasion z najlepszych, lokalnych podkarpackich, upraw.

Oleje roślinne w diecie ketogenicznej.

Zimnotłoczony olej konopny stanowi świetne uzupełnienie diety ketogenicznej, w której podstawowym źródłem energii są tłuszcze. Nasz olej można stosować między innymi:

- jako dodatek w postaci dressingu do sałatek i surówek z zielonych warzyw,
- do polewania gotowych potraw na gorąco, zwłaszcza ryb keto kapuśniaczków   i pieczonych warzyw,
- do namaczania naszego keto pieczywa,
- do produkcji domowego majonezu, dzięki czemu uzyskamy produkt bez oleju rafinowanego,
- do pasty na bazie tłustego twarożku, smarowideł i sosów na zimno,
- do spożywania bezpośredniego jako uzupełnienie diety

Zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

Zalecane dzienne spożycie kwasu ALA według Instytutu Żywności         i Żywienia dla osoby dorosłej wynosi 0,5% wartości energetycznej diety. 

  • Równie ważna co odpowiednia podaż jest także kwestia proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Nadmierna przewaga tych drugich, sprzyja produkcji hormonów prozapalnych, co  w efekcie może doprowadzić do stanów chorobowych np. zapalenia stawów. Kwasy omega-3 działają hamująco na stan zapalny, lecz gdy spożywa się ich zbyt mało, są blokowane (zmniejszając tym samym ich stężenie w tkankach) przez konkurujące z nimi omega-6. 

    Szacuje się, że poprzez powyższe praktyki, współczesna dieta przeciętnego Europejczyka dostarcza kwasów omega-3 i omega-6          w proporcji 1:15 do 1:20. 

  • Najmocniej aktualnie ugruntowaną w literaturze, a przez co też zalecaną proporcją omega-3 do omega-6 jest 1:3. Niemniej jednak coraz częściej mówi się o jej zmniejszeniu do poziomu 1:2.5. Zachowanie powyższych proporcji, wraz z rozwojem przemysłu żywieniowego jest niestety coraz trudniejsze. Powszechną praktyką jest wzbogacanie gotowej żywności o kiepskiej jakości rafinowane oleje roślinne i margaryny, będące nośnikami głównie kwasów omega-6.

  • Stosując olej konopny dostarczamy powyższe składniki w dokładnie takiej proporcji jaka jest najbardziej pożądana przez ludzki organizm.

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna

3394 kJ/ 825 kcal

Tłuszcze

92 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone 

10 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

13 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone

69 g

Węglowodany

0 g

w tym cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g
  • Rola tłuszczów Omega-3 w diecie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (mają dwa lub więcej wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym).

Jest to grupa tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych  (NNKT), których nasz organizm nie potrafi wyprodukować, w związku z czym muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Zaliczamy do niej:

    1. EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), których źródłem są tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela oraz owoce morza i algi.
    2. ALA (kwas alfa-linolenowy), którego źródłem są nasiona lnu, orzechy włoskie, konopie siewne, orzechy macadamia i pestki dyni.

Zaliczenie obu powyższych grup w poczet NNKT jest drobnym uproszczeniem, gdyż nasz organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z dostarczonego w odpowiednich ilościach kwasu ALA. W praktyce jednak proces ten bywa mało wydajny. Poziom konwersji ALA do EPA oscyluje wokół 10%, a dla DHA to średnio około 1%.

Najnowsze badania zdają się natomiast sugerować, że konwersja poprawia się u osób z wyższym poziomem enzymu „delta 6 desaturazy”. Enzym ten nie funkcjonuje jednak podczas choroby czy przy niskim poziomie magnezu, cynku, i witamin z grupy B

Spośród wielu prozdrowotnych efektów stosowania oleju konopnego w diecie, wymienić można między innymi:

    • - poprawę profilu lipidowego, w szczególności poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów
    • - spowalnianie starzenia się komórek i przyspieszanie ich regeneracji
    • - wspomaganie pracy mózgu i zapobieganie przewlekłym stanom zapalnym
    • - wzmacnianie, regenerację i osłonę błony śluzowej na całej długości układu pokarmowego
    • - poprawę wydolności tlenowej mięśni i przyspieszanie ich regeneracji

Długotrwały niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może doprowadzić do poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego i nerwowego między innymi:

- zwiększonej podatności na infekcje,
- skurczów mięśni
- przewlekłego zmęczenia
- alergii
- nadciśnienia
narastających problemów ze skórą i włosami

! Utlenianie się olejów roślinnych !

Olej z nasion konopi siewnych przy wszystkich swoich wspaniałych właściwościach jest jednocześnie bardzo podatny na utlenianie. Proces ten postępuje nieubłaganie nawet w temperaturze pokojowej. Mając tego pełną świadomość, nasz olej zaraz po wytłoczeniu jest magazynowany w warunkach chłodniczych. Bez tego bezwzględnie przestrzeganego warunku, cały trud włożony w odpowiednią procedurę toczenia i dobór ziaren zostanie zniweczony. Przechowywanie tak wrażliwego oleju na półkach sklepowych, powoduje, że klient może finalnie otrzymać produkt, który zamiast pomóc będzie szkodził.

Postaw na naturalne źródło omega-3 które oczekuje na Ciebie w naszych lodówkach!

Podketo
150

Chcesz wiedzieć więcej o tłuszczach roślinnych, ich roli w odżywianiu oraz dlaczego są tak wrażliwe na utlenianie nawet w temperaturze pokojowej? 

Zapraszamy do lektury dostępnych u nas pozycji!