Erytrytol, zwany również w skrócie erytrolem, to sypka substancja wyglądem jak i smakiem przypominająca cukier. Szacuje się, że jego słodkość to około 70% w porównaniu do tradycyjnego, rafinowanego cukru białego. Skąd zatem jego popularność w stosowaniu go w dietach niskowęglowodanowych oraz ketogenicznej? W budowie jest bowiem alkoholem cukrowym, czyli fachowo poliolem - substancją, która posiada śladową kalorykę w porównaniu do zwykłego cukru (20 kcal w 100g w porównaniu do 400kcal w przypadku tradycyjnego cukru białego). Co więcej, indeks glikemiczny erytrytolu wynosi zero. Warto wspomnieć, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
Co to wszystko znaczy dla ketogenika? Erytrytolu nie wliczamy w nasz dzienny limit węglowodanów - można go więc stosować do woli, nie martwiąc się o dzienny limit węglowodanów. Możesz stosować go nie tylko w deserach i bombach tłuszczowych, ale i w wypiekach niskowęglowodanowych.