Faszerowany bakłażan [keto, low carb]

Faszerowany bakłażan [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 144
  • Tłuszcze: 9,3
  • Węglowodany netto: 4,5
  • Białko: 9,8

       

      Hej Kochani!
      Dziś mam wyjątkowo pyszny, przepis na bakłażana. Razem z rewelacyjnym sosem, który podkreśla i wydobywa smak, jest po prostu przesmaczny. Według mnie, smakiem przypomina tradycyjne gołąbki, a kto ich nie lubi?
      Zapisujcie przepis, ponieważ warto‼️

      Składniki   

      Na cztery porcje:

      • 3 bakłażany
      • 700 g mięsa mielonego
      • 2 jajka
      • 1 cebula
      • 250 g pieczarek
      • 300 g wiórków sera gouda
      • 2 łyżki masła klarowanego
      • sól, pieprz
      Sos:
      •  400 ml sosu salsy
      • 100 g śmietanki kremówki
      • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
      • 1 łyżeczka bazylii
      • 1 łyżeczka tymianku
      • sól i pieprz

      Przygotowanie   

      Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na ok 10 min. żeby pozbyć się goryczki. Następnie lekko odciskami wodę i podsmażamy na patelni z masłem klarowanym.

      Teraz najlepiej jest przygotować sos. Wszystkie składniki łączymy razem. Odstawiamy na później.

      Cebulę obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem do miękkości.

      Podsmażone i schłodzone pieczarki dodajemy w osobnej misce do mięsa mielonego. Dorzucamy jajka, sól, pieprz i mieszamy razem. Na każdy plaster bakłażana, układamy sporą łyżkę takiego farszu i zwijamy rulonik.

      Układamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naszym sosem.


      Piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok 35 min. Następnie posypujemy wiórkami sera gouda i dusimy jeszcze 10 min.


      Danie gotowe, szybkie, proste i przepyszne 👌🏾. Zasmakuje każdemu.
      Pozdrawiam ❤️

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz