Keto pizzunia [keto, low carb]

Keto pizzunia [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 322
  • Tłuszcze: 25,9
  • Węglowodany netto: 5,6
  • Białko: 13,9

 

Moi drodzy, miała być mega dobra fochaccia, ale wiecie co? Super smakuje jako pizzunia. Idealna na imprezę-domówkę jako gwiazda wieczoru lub przekąska na zimno, ale i obiad w wersji fast food.

Składniki     

  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • czosnek
  • 120 g mąki migdałowej
  • kilka pomidorków suszonych
  • kilka czarnych oliwek
  • 220 g mozarelli
  • 2 łyżki skyra naturalnego (opcjonalnie suche drożdże rozmieszać w dwóch łyżkach wrzątku)
  • sól
  • przyprawy: oregano i bazylia

Przygotowanie     

Ja robiłam wszystko na patelni ale można też w mikrofali.

Starłam mozzarelle na grubych oczkach, podsmażałam na patelni aż się rozpuści. Następnie dodałam mąką i serek śmietankowy.

Jajko ubiłam widelcem, dodałam sól i drożdże rozpuszczone w gorącej wodzie  całość wysypałam do miski z mąką, mozzarellą i serkiem. Wymieszałam wszystko i wstawiłam do lodówki na 30 min.

Oliwę podgrzałam, dodałam oregano i rozmaryn i czosnek .

Wyłożyłam ciasto na papier, powkładałam oliwki i pomidory suszone  wysmarowałam oliwą zmieszaną z ziołami.

Włożyłam do piekarnika 180 stopni na 35 min.

Najlepszy spód do pizzy jaki napotkałam do tej pory!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz