Keto tortilla z karkówką [keto, low carb]

Keto tortilla z karkówką [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 161
  • Tłuszcze: 10,2
  • Węglowodany netto: 2,5
  • Białko: 11,6

 

Zdecydowanie wole tortillę właśnie z karkówką. Dzięki większej zawartości tłuszczu jest idealnym nośnikiem smaków.

Składniki     

Na 2 porcje potrzebujesz:

  • 230 g karkówki wieprzowej
  • przyprawy do karkówki: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma i przyprawa do gyrosa 
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 ogórka
  • 2 liście sałaty masłowej
  • 1 ogórek kiszony
  • 2x placki keto tortilla

Sos:

  • 50 g musztardy francuskiej
  • 30 g majonez
  • 30 g jogurt naturalny

Przygotowanie     

Karkówkę kroimy w plasterki, smażymy na patelni – dodajemy wszystkie podane przyprawy.

Ogórki, pomidor – kroimy w plasterki

Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.

Na tortillę wykładamy masz sos, następnie podsmażona karkówkę, sałatę, pomidory i ogórki i na koniec ponownie sos – zawijamy i wkładamy do pieca albo tak jak w moim przypadku do grilla elektrycznego. Podpiekamy.

*tortille możecie zawinąć w sreberko – nie będzie się Wam nic wylewało i będzie większa temp. Szczególnie rekomenduję użycie folii przy podpiekaniu w piecu. Ja piekłam bez.

Gotowe!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz