Tarta kurkowa [keto, low carb]

Tarta kurkowa [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 279
  • Tłuszcze: 23,5
  • Węglowodany netto: 2,3
  • Białko: 9,1

 

Dla tych którzy nie jedzą mięsa jest to świetnie rozwiązanie i pyszne śniadanie.

Składniki     

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 g kurek
  • 200 g śmietanki 30%
  • pól łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g grano padano
  • 30 g sera cheddar
  • przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek

Przygotowanie     

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy, wykładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 15 min.

W międzyczasie robimy nadzienie.

Kurki podsmażamy ok 3 min na masełku tak aby wyzbyć się wody.

Śmietankę mieszamy z żółtkami, dodajemy czosnek, pieprz i sól. Ścieramy na średnich oczkach sery, dodajemy miękkie masło.

Gdy kurki się podsmażą, dodajemy je do naszej zalewy.

Po 15 minutach wyciągamy ciasto, wlewamy nadzienie, posypujemy świeżym tymiankiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25/30 min – 180 stopni. Obserwujemy czy nadzienie się ścięło.

Tarta jest naprawdę wyśmienita!

          Powrót do blogu

          Zostaw komentarz