Guma guar (500 g) - podketo.pl
- Guma guar, czyli naturalna substancja roślinna pozyskiwana z bielma ziaren roślin Cyamopsis tetragonoloba, od wieków stosowaną przez ludzkość w różnych celach. W diecie ketogenicznej wykorzystywana przede wszystkim do zagęszczania i żelowania.
Opis
Guma guar to naturalnie występująca w przyrodzie substancja roślinna pozyskiwana z bielma ziaren roślin Cyamopsis tetragonoloba. Rośnie ona przede wszystkim na terenie Indii i Pakistanu, gdzie od wieków stosuje się ją w przeróżnych celach. W diecie ketogenicznej wykorzystywana przede wszystkim do zagęszczania i żelowania produktów takich jak ciasta, pieczywa i tym podobne.
Guma guar to bezzapachowa, sypka substancja o białym kolorze. Złożona z trudno przyswajalnych cząsteczek polisacharydów traktowana jest przez organizm podobnie jak błonnik, stąd ceniona jest też w farmaceutyce jako substancja regulująca rytm wypróżnień. Ponadto daje poczucie sytości i zapewnia pokarmom właściwości łączące i żelujące.
Składniki: Guma guar E412
Produkt nie jest modyfikowany genetycznie.
Informacja dla alergików: produkt może zawierać: sezam, migdały, gluten, różne orzechy.
Nie wiesz do czego zastosować ten produkt w swojej diecie ketogennej? Sprawdź, co możesz z nim zrobić na naszym blogu z przepisami!