Ciasto marchewkowe z orzechami - bez mąki i cukru [keto, low carb]
2024-01-23
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Oto szybkie i proste w przygotowaniu ciasto marchewkowe - maślane, korzenne, pachnące kojąco.
Rozgrzewające w brutalnie mroźne poranki.
Rozgrzewające w brutalnie mroźne poranki.
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
proporcje na niewielką foremkę u mnie 16 cm / 20 cm
- 3 jajka rozmiar M
- 2 łyżki erytrytolu (można więcej, jeśli wolicie słodszą wersję)
- 100 gram rozpuszczonego, przestudzonego masła
- 2 dość duże marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
- 100 gram mielonych orzechów laskowych
- 80 - 100 gram mąki migdałowej
- garść posiekanych ulubionych orzechów - u mnie włoskie i brazylijskie
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
Zaczynamy od starcia obranych marchewek na tarce o grubych oczkach.
Marchewkowe wiórki mieszamy ze startą skórką cytrusową i odstawiamy.
W oddzielnej misce mieszamy suche składniki,
tj - mielone orzechy, mielone migdały, proszek do pieczenia,
korzenne przyprawy, szczyptę soli.
W kolejnej, większej misce ubijamy jajka z erytrytolem,
około 3 - 4 minut, do momentu rozpuszczenia się słodzika
i powstania jaśniejszej, napuszonej masy.
Można to zrobić ręczną trzepaczką - mikser nie jest konieczny.
Do ubitej piany jajecznej wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia.
Następnie wsypujemy startą marchew - ja swoich wiórków
nie odciskałam z soku, bo takowego nie puściły.
Kupiłam po prostu mało soczyste marchewki.
Jeśli Wasze wiórki będą zbyt wilgotne, można je delikatnie odcisnąć z soku.
Mieszamy całość, następnie wsypujemy suche składniki.
Mieszamy dokładnie i delikatnie łyżką.
Gotowe ciasto powinno być gęste, kremowe - nie płynne.
Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie, dosypcie jeszcze troszkę
mąki migdałowej lub orzechowej.
Można na koniec dorzucić garść posiekanych orzechów.
Polecam dziś ciasto, któremu warto przypisać
rolę przyjemnego startera porannego.
Do kubka dobrej, czarnej kawy.
Rewelacyjne bez jakichkolwiek dodatków,
smak jednak można podkreślić śmietankowym serkiem,
kleksem jogurtu greckiego albo masłem z ulubionych orzechów.
Słodycz z marchewki i niewielka ilość erytrytolu kamuflują brak cukru.
Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce,
pozostaje świeże, delikatne do ostatniego kawałka.
Marchewkowe wiórki mieszamy ze startą skórką cytrusową i odstawiamy.
W oddzielnej misce mieszamy suche składniki,
tj - mielone orzechy, mielone migdały, proszek do pieczenia,
korzenne przyprawy, szczyptę soli.
W kolejnej, większej misce ubijamy jajka z erytrytolem,
około 3 - 4 minut, do momentu rozpuszczenia się słodzika
i powstania jaśniejszej, napuszonej masy.
Można to zrobić ręczną trzepaczką - mikser nie jest konieczny.
Do ubitej piany jajecznej wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia.
Następnie wsypujemy startą marchew - ja swoich wiórków
nie odciskałam z soku, bo takowego nie puściły.
Kupiłam po prostu mało soczyste marchewki.
Jeśli Wasze wiórki będą zbyt wilgotne, można je delikatnie odcisnąć z soku.
Mieszamy całość, następnie wsypujemy suche składniki.
Mieszamy dokładnie i delikatnie łyżką.
Gotowe ciasto powinno być gęste, kremowe - nie płynne.
Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie, dosypcie jeszcze troszkę
mąki migdałowej lub orzechowej.
Można na koniec dorzucić garść posiekanych orzechów.
Polecam dziś ciasto, któremu warto przypisać
rolę przyjemnego startera porannego.
Do kubka dobrej, czarnej kawy.
Rewelacyjne bez jakichkolwiek dodatków,
smak jednak można podkreślić śmietankowym serkiem,
kleksem jogurtu greckiego albo masłem z ulubionych orzechów.
Słodycz z marchewki i niewielka ilość erytrytolu kamuflują brak cukru.
Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce,
pozostaje świeże, delikatne do ostatniego kawałka.
Kronika Piekarnika
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2024