Z naszego bloga
Serniczek na zimno na cieście brownie, z przepisu na ciasto mikrofalówkowe, niczym nie ustępuje temu pieczonemu w piekarniku.
Całkowita rezygnacja ze słodkich wypieków jest pewnym rozwiązaniem, lecz drobne przyjemności pod postacią szarlotki do kawy kuloodpornej, czy sernika podczas rodzinnej wizyty z pewnością uczynią naszą dietę bardziej przyjemną.
Mieszanka z naszej oferty jest wysokobłonnikową kompozycją składników, dobranych tak, aby stanowić idealną bazę wyjściową pod typowy biszkopt. Jedynymi składnikami jakie będą do tego potrzebne są jajka i zmielony erytrytol - ilość jajek dodanych do mieszanki determinuje konsystencję, a erytrytol poziom słodkości ciasta. Dzięki takiej formie, można nadać dowolny kierunek dla wypieku, począwszy od biszkoptu z rabarbarem, przez babeczki, skończywszy na gofrach z bitą śmietaną.
Wszystko to oczywiście wciąż zgodnie z zasadami keto diety!
Poniżej umieszczamy kilka przykładów praktycznego użycia naszej mieszanki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby puścić wodze fantazji i przygotować ciasta według własnego upodobania.
Ciasto biszkoptowe:
- 120 g mieszanki
- 6 jajek
- 120 g erytrytolu
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo erytrytol. Cały czas miksując, dodawać stopniowo żółtka. Przesianą mieszankę dodawać porcjami jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec ok. 30 minut w 180° C (podane parametry zostały zastosowane w piecu konwekcyjno-parowym), do suchego patyczka.
Gofry (6 sztuk):do masy
- 70 g mieszanki
- 4 jajka
- 50 g erytrytolu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować (tylko do połączenia składników) i piec w rozgrzanej gofrownicy, wysmarowanej tłuszczem.
Ciasteczka:
- 100 g mieszanki
- 6 jajek
- 10 g kakao
- 120 g erytrytolu
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo erytrytol. Cały czas miksując, dodawać stopniowo żółtka. Przesianą mieszankę i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie miksując całość na najwyższych obrotach. Uformować ciastka na papierze do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 ° C (podane parametry zostały zastosowane w piecu konwekcyjno-parowym), do suchego patyczka.
*podane parametry pieczenia mogą się różnić w zależności od rodzaju zastosowanego pieca.
Składniki: Białko pszenne; błonniki: pszenny, cytrusowy, grochowy, inulina, proszek do pieczenia: E450i, E500ii. Produkt wytwarzany jest w zakładzie, w którym przetwarza się również inne produkty żywnościowe, może więc zawierać: gluten, pochodne jajek, pochodneSkładniki
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna
1383 kj / 329 kcal
Tłuszcz
4,2 g
w tym
-
- kwasy tłuszczowe nasycone
0,6 g
Węglowodany
5 g
w tym
-
- cukry
0,5 g
Błonnik
30,5 g
Białko
51,4 g
Sól
1,7 g
Informacje dla alergików
soi, pochodne mleka, seler, gorczycę.