Tort Anatol makowo - kawowy [keto, low carb]
2024-07-25
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Polecam i Anatola i ten wyjątkowy tort. Mój torcik jest dość prosty, choć czasochłonny - biszkopt wymaga zastosowania dokładnych proporcji podanych składników, wyrasta równy i delikatny. Masy dwie, jedna czekoladowa, druga z dodatkiem Anatola i maku. Pyszne obie!!
Składniki biszkopta makowego:
proporcje na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm
- 1/2 szklanki mieszanki do ciast z podketo.pl
- 1/4 szklanki suchego, mielonego maku
- 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 2 łyżki erytrytolu
- 3 jaja - rozmiar L
- 2 łyżki musu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki zaparzonej, posłodzonej słodzikiem kawy Anatol
- szczypta soli
Wykonanie:
Mieszamy w miseczce wszystkie sypkie składniki - mieszankę do wypieku, ( można zastąpić mąką migdałową ), mielone orzechy, mak mielony i proszek do pieczenia. Rozdzielamy jajka, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy erytrytol, miksujemy do powstania gęstej piany. Następnie kolejno wlewamy żółtka, zmniejszamy obroty miksera, po każdym żółtku miksujemy kilka sekund. Dodajemy mus jabłkowy - miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser, przesiewamy na dwie raty sypkie składniki, mieszamy je z pianą jajeczną bardzo delikatnie szpatułką, starając się by masa pozostała napowietrzona. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 23 - 25 minut. Gotowy, przyrumieniony biszkopt studzimy 10 minut w piekarniku, po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia. Zimny kroimy na dwa blaty - górny cieńszy - około 1 cm, dolny grubszy. Zaparzamy szklankę kawy Anatol ( lub inną zbożową ), z łyżeczką erytrytolu i studzimy.
Składniki masy czekoladowej:
- 150 gram serka mascarpone
- 50 gram gorzkiej czekolady 64 % kakao
- kilka łyżek gorącej wody
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 pełna łyżka kremu z orzechów laskowych lub włoskich.
Czekoladę łamiemy na kosteczki, wkładamy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż się rozpuści.Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia.
Dodajemy serek mascarpone ( w temperaturze pokojowej )i łyżkę kremu orzechowego, mieszamy do powstania jednolitego kremu.
Składniki masy makowo - kawowej:
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki erytrytolu
- 3 łyżki suchego maku mielonego
- śmietan - fix
- 150 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 torebka kawy zbożowej Anatol
Wykonanie:
Śmietankę 30 % podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania, wsypujemy erytrytol, mak i wkładamy saszetkę kawy Anatol, lub łyżeczkę kawy zbożowej typu Inka. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia, najlepiej do lodówki. Zupełnie zimną masę miksujemy do zgęstnienia, dodajemy śmietan - fix oraz zimną, gęstą śmietankę 36 %. Miksujemy do powstania stabilnego kremu.
Składanie torcika:
Dolny, grubszy biszkopt nasączamy zaparzoną, przestudzoną kawą. Wykładamy większość masy czekoladowej, zostawiając dosłownie dwie łyżki do posmarowania wierzchu. Przykładamy drugim, cieńszym biszkoptem, ponownie ponczujemy i smarujemy cieniutko pozostałą masą czekoladową. Teraz wykładamy masę makowo - kawową. Tort można ozdobić oczywiście w wybrany sposób - wiórkami czekolady, mielonymi orzechami lub po prostu pozostawić bez ozdobników. Ja brzeg ozdobiłam trójkącikami pokrojonego ananasa.
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2024