Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Sernik bronie - keto na zimno [keto,low carb]

2024-07-04
Sernik bronie - keto na zimno  [keto,low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 306
  • Tłuszcze: 25,6
  • Węglowodany netto: 5,5
  • Białko: 11,1
Kolejny z deserów na zimno.
Serniczek na zimno na cieście brownie, z przepisu na ciasto mikrofalówkowe, niczym nie ustępuje temu pieczonemu w piekarniku. Masa serowa - kremowa, delikatna, przełamana wyrazistą, choć subtelną warstwą z kremu orzechowego. Bez cukru, doskonałe dla osób na diecie niskowęglowodanowej. I zapewniam - bez ryzyka, że coś pójdzie nie tak. Prostota zawsze się obroni. Szczególnie w upalne dni, gdy sił jakoś mniej, a piekarnika rozgrzewanie to prawdziwy heroizm.
Składniki  na brownie z mikrofalówki: 
          
proporcje na silikonową formę keksową o długości około 24 cm
  • 50 gram gorzkiej czekolady - u mnie 64%
  • 2 łyżki masła z ulubionych orzechów - u mnie migdałowego lub kremu czekoladowego z ograniczoną ilością węglowodanów
  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl ( można zastąpić mąką migdałową )
  • 1 pełna łyżka mąki migdałowej
  • 100 ml mleka 3,2 %
Składniki masy serowej:
  • 300 gram dobrego, tłustego sera twarogowego wiaderkowego
  • 200 gram śmietanki kremówki 30 %
  • 150 gram serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny w proszku
  • 3 - 4 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Składniki kremu orzechowego:
  • 50 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki kremu orzechowego - u mnie migdałowego
  • 20 gram gorzkiej czekolady - drobno pokrojonej
Wykonanie:

Ciasto brownie z mikrofalówki:
Do miseczki wlewamy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce prawie do wrzenia, wkładamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, by czekolada zaczęła się rozpuszczać
( można mleko oczywiście podgrzać w rondelku ).Mieszamy całość na gładki mus. Dodajemy krem orzechowy - ponownie mieszamy na gładko. Wsypujemy erytrytol, mieszamy do połączenia. Następnie wbijamy jajko - mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia - mieszamy. Wsypujemy mieszankę do wypieku ciast, mąkę migdałową - mieszamy na jednolity krem o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa wydaje Wam się zbyt płynna, dodajcie mąki migdałowej. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy keksowej, lub małej, okrągłej silikonowej tortowniczki ( 18 cm ). Wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy na najwyższej mocy przez 4 minuty. Gotowe brownie wyciągamy z mikrofalówki, studzimy chwilkę, wyciągamy z foremki, ścinamy wierzch na grubość około 0,5 cm, pozostawiając grubszy spód.

Masa serowa:

Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, wsypujemy erytrytol i mieszamy do rozpuszczenia słodzika. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną chłodnej wody. Gdy napęcznieje, dodajemy ją do rondelka ze śmietanką, mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę ( nie wolno dopuścić do wrzenia ), by żelatyna zupełnie się rozpuściła. Studzimy. Ser twarogowy wkładamy do miski, dodajemy mascarpone, sok cytrynowy, sól, cukier z wanilią i miksujemy dokładnie, na gładką masę. Powoli, cały czas miksując dolewamy schłodzoną śmietankę z żelatyną. Miksujemy na aksamitną masę.

Masa orzechowa:

Do miseczki wkładamy mascarpone, wybrany krem orzechowy i mieszamy do połączenia. Wsypujemy poszatkowaną czekoladę i ponownie mieszamy.

Składanie serniczka:

Spód brownie umieszczamy ponownie w foremce i smarujemy połową masy orzechowo - czekoladowej. Wykładamy całą masę serową, wyrównujemy. Wierzch smarujemy pozostałą masą orzechową. Ściętą wcześniej górę z brownie ścieramy na tarce o grubych oczkach, okruchami posypujemy dokładnie ciasto, lekko dociskamy, by przykleiły się do masy. Wstawiamy serniczek do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. To wszystko. Czekoladowe brownie, miękki krem z kawałeczkami gorzkiej czekolady i kremowy, sernikowy środek, to kompozycja na pozór banalna, ale tylko na pozór. Przekonajcie się, zachęcam. Kroimy właśnie po niegrubym kawałeczku, drobinki startego na wierzch brownie sypią się poza talerzyk. Ku przestrodze - używajcie talerzy obiadowych, nie deserowych. Oszczędzicie sobie nerwów. Zostawcie je na kolejne mecze, jeśli mistrzostwa to Wasz stały punkt ostatnich dni. U mnie w domu, niby nie... ale jednym okiem zerkam. Nawet teraz. Niech wygra lepszy.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024

Polecane

Erytrytol (1000 g) - podketo.pl

Erytrytol (1000 g) - podketo.pl

24,90 zł brutto/1szt.(2,49 zł / 100g brutto)
Ksylitol (1000 g) - podketo.pl

Ksylitol (1000 g) - podketo.pl

26,90 zł brutto/1szt.(2,69 zł / 100g brutto)
Mąka migdałowa (1000 g) - podketo.pl

Mąka migdałowa (1000 g) - podketo.pl

34,90 zł brutto/1szt.(3,49 zł / 100g brutto)
Mieszanka do ciast 500 g (KETO, LOW CARB)

Mieszanka do ciast 500 g (KETO, LOW CARB)

19,90 zł brutto/1szt.(3,98 zł / 100g brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 490 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-16
Wszystko OK. Polecam
2024-09-16
OK
pixel