Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Babeczki czeko-keto-pistacja z mikrofalówki [keto,low carb]

2024-07-08
Babeczki czeko-keto-pistacja z mikrofalówki [keto,low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 311
  • Tłuszcze: 23,7
  • Węglowodany netto: 8,75
  • Białko: 11,4
Dziś z dumą odkrywcy nieznanych obszarów, polecam przepis, który opracowywałam kilkukrotnie. Koniec prób, mam to.
Babeczki czekoladowe, w smaku troszkę wytrawne, bo z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, delikatne i pozostające takimi również po przestudzeniu. I w dodatku, bezcukrowe. Dla osób na diecie niskowęglowodanowej - alternatywa muffinek, murzynków i ciast pachnących czekoladą. Kilka minut i można zaspokajać swe czekoladowe żądze i tęsknoty. Polecam z radością niekłamaną. Jak zwykle wykorzystałam produkty zakupione w podketo.pl - krem migdałowy i mieszankę do wypieku ciast, polecam, bo są rewelacyjne, natomiast jeśli nie posiadacie tychże specyfików, w opisie podaję alternatywne rozwiązanie

Składniki ciasta:

proporcje na 4 babeczki lub tartaletki

  • 50 gram gorzkiej czekolady - u mnie 70%
  • 2 pełne łyżki bezcukrowego kremu migdałowego lub innego kremu czekoladowego z ograniczoną ilością węglowodanów
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl ( można w zastępstwie użyć mąki migdałowej,w wersji nie - ketogenicznej po prostu mąki pszennej )
  • 100 ml mleka migdałowego lub zwykłego mleka 3,2 %

Wykonanie:

Do miseczki wlewamy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce prawie do wrzenia, wkładamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, by czekolada zaczęła się rozpuszczać      ( można mleko oczywiście podgrzać w rondelku ). Mieszamy całość na gładki mus. Dodajemy krem migdałowy - ponownie mieszamy na gładko. Wsypujemy erytrytol, cukier z wanilią - mieszamy do połączenia. Następnie wbijamy jajko - mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia - mieszamy. Wsypujemy mieszankę do wypieku ciast lub mąkę - mieszamy na jednolity krem o konsystencji gęstej śmietany. Masę przelewamy do małych kokilek, filiżanek lub foremek silikonowych n- ja wykorzystałam cztery silikonowe foremki na tartaletki, dzięki czemu po obróceniu do góry dnem, mogłam w miejsce wgłębienia nałożyć nadzienie- krem i warstwę rozpuszczonej czekolady.

Składniki kremu pistacjowego:

  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka pasty pistacjowej
  • opcjonalnie łyżeczka erytrytolu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady - rozpuszczone
  • garść pistacji do ozdobienia wierzchu

Wykonanie:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i smarujemy cienką warstwą powierzchnię tartaletki lub babeczki. Mieszamy wszystkie składniki kremu pistacjowego i wykładamy na warstwę czekolady. Posypujemy i ozdabiamy orzeszkami pistacjowymi. Połączenie smaku czekolady i pistacji samo w sobie jest powodem, dla którego warto pokusić się o te małe deserki. Dodatkowy argument - nie wymagają one rozgrzewania piekarnika, wystarczy jedna miseczka do przygotowania ciasta, a czas podgrzewania to zaledwie 2 -3 minuty. To jedyny przetestowany przeze mnie przepis na babeczki z mikrofalówki, który gwarantuje ciasto o konsystencji nie różniącej się od tego wypiekanego w piekarniku. Miękkie, puszyste, delikatne. Polecam, wciąż dziwiąc się i ciesząc, że to naprawdę działa.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024

Polecane

Mąka migdałowa (1000 g) - podketo.pl

Mąka migdałowa (1000 g) - podketo.pl

34,90 zł brutto/1szt.(3,49 zł / 100g brutto)
Mieszanka do ciast 500 g (KETO, LOW CARB)

Mieszanka do ciast 500 g (KETO, LOW CARB)

19,90 zł brutto/1szt.(3,98 zł / 100g brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 97 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-22
Szybko, sprawnie, smacznie :)
2024-07-19
Najlepsza oliwa z oliwek i ocet jabłkowy :)
pixel