Brownie z masą serową i śliwkową konfiturą
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
- Kcal: 221
- Tłuszcze: 15
- Węglowodany netto: 11,2
- Białko: 9
Zapraszam na brownie z masą serową i śliwkową konfiturą. Naturalna słodycz śliwek, chałwa, której nie jadłam wieki( musi być dobra gatunkowo, najlepiej waniliowa ).
Do masy serowej trafiły dwa serki, spód powstał błyskawicznie, z przepisu na mikrofalówkowe keto - brownie. To naprawdę doskonała kompozycja.
Składniki:
Konfitura śliwkowa:
- około 30 dag słodkich śliwek
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka konfitur - fixu
Spód brownie:
- 60 - 70 gram gorzkiej czekolady
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko rozmiar L
- 2 - 3 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl lub mąki migdałowej ( może być też mąka pszenna )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
Masa serowa:
- 200 gram serka twarogowego - u mnie Mój Ulubiony( można zastąpić mascarpone )
- 100 gram serka Bieluch naturalnego lub serka ricotta
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 - 2 łyżki erytrytolu
- sok z cytryny - do smaku
Masa chałwowa:
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- około 2 łyżki dobrej, waniliowej chałwy( u mnie z dodatkiem pistacji )
Wykonanie:
Konfitura śliwkowa:
Po umyciu i wyciagnięciu pestek, kroimy owoce w kostkę, wkładamy do rondelka, podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy. Wlewamy sok z cytryny, gotujemy kilka minut, do momentu aż śliwki zmiękną, a część z nich zacznie się rozpadać. Wtedy wsypujemy erytrytol, cukier z wanilią i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy konfitur - fix, gotujemy minutkę i odstawiamy do przestudzenia.
Brownie z mikrofalówki:
Do ceramicznej miseczki wlewamy śmietankę i podgrzewamy w mikrofalówce, prawie do wrzenia. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i zostawiamy na minutę, by się rozpuściła, po czym mieszamy na gładką masę. Wsypujemy cukier z wanilią, erytrytol. Studzimy chwilkę i dodajemy jajko, mieszamy dokładnie do połączenia. Teraz wsypujemy mieszankę do ciast lub wybraną mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Powinna być dość gęsta i kremowa. Jeśli wydaje się zbyt płynna, dodajcie odrobinę mąki, lub mieszanki. Gotową masę wlewamy do niewielkiej formy, ceramicznej lub silikonowej i wkładamy do mikrofalówki, na około 2 minuty, na maksymalną moc. Jeśli używacie formy ceramicznej, koniecznie natłuśćcie spód i boki. Po upieczeniu, dotknijcie ciasta palcem, czy jest sprężyste - jeśli tak, wyciągamy i studzimy.
Masa serowa:
W miseczce mieszamy energicznie sery ze słodzikiem, cukrem z wanilią i sokiem cytrynowym. Można mikserem lub po prostu widelcem.
Masa chałwowa:
W rondelku umieszczamy śmietankę kremówkę, podgrzewamy prawie do zagotowania i dodajemy chałwę, mieszamy - do powstania kremu. Jeśli jest zbyt płynny - dodajemy jeszcze troszkę chałwy.
Składanie tarty:
Na przestudzonym spodzie brownie rozsmarowujemy masę chałwową. Na nią wykładamy całą masę serową i wyrównujemy wierzch. Na górę trafia konfitura śliwkowa
( powinna być zupełnie przestudzona ). Wkładamy formę do lodówki na kilka godzin, by masy stężały a smaki się przeniknęły. To niewielkie ciasto, to tak naprawdę cztery, góra sześć porcji.
Życzę smacznego.