Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Pierniczki nadziewane ''Keto - orzeszki'' [keto, low carb]

2024-08-27
Pierniczki nadziewane ''Keto - orzeszki'' [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal:490
  • Tłuszcze:36
  • Węglowodany netto: 18,45
  • Białko: 20

Zapraszam na pierniczki nadziewane ''Keto-orzeszki". Przepis jest dość prosty, ciasteczka nie wymagają wałkowania, wycinania, długiego leżakowania, jedynie rozkrojenia po upieczeniu i wzbogacenia wnętrza. Wystarczy jedna miska i łyżka. Podaję proporcje na niewielką ilość pierniczków, ale na kilka wczesnych poranków - wystarcza.

Składniki:
proporcje na 10 niewielkich pierniczków

  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 3 - 4 łyżki syropu klonowego ( u mnie bezcukrowy keto syrop, w wersji nie - keto można zastąpić miodem )
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy do pierników
  • szczypta mielonego ziela angielskiego lub mielonych goździków
  • 3 łyżki kremu orzechowego - u mnie z orzechów włoskich "Basia Basia"
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łyżki mieszanki do wypieku ciast z podketo.pl lub mąki migdałowej, ( w wersji nie - keto można użyć mąki pszennej )

Składniki nadzienia:

  • 2 - 3 łyżki kremu orzechowego - u mnie z orzechów włoskich "Basia Basia"
  • okruszki z wydrążonych upieczonych już pierniczków
  • połówki orzechów włoskich

Wykonanie:


Do miski wbijamy jajko, wsypujemy erytrytol i ubijamy trzepaczką do spienienia i rozpuszczenia słodzika. Następnie wlewamy syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i ponownie przez minutkę ubijamy trzepaczką. Dodajemy krem orzechowy - może być dowolny, nie polecam jednak masła orzechowego z orzeszków ziemnych, bo zdominuje smak. Mieszamy wszystko łyżką do dokładnego połączenia. Wsypujemy przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i mieszankę do wypieku ciast z podketo.pl Ponownie polecam ten produkt - doskonały do każdego rodzaju wypieków, tym bardziej jeśli unikacie mąki pszennej. Można wykorzystać również w zastępstwie mąkę migdałową lub oczywiście zwykłą ( w wersji nie - keto ). Mieszamy składniki łyżką - ciasto powinno być kleiste, miękkie, bardzo gęste, ale nie nadające się do wałkowania.

Wkładamy je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i ze schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kuleczki. W dłoniach turlając jak knedle, nadajemy pierniczkom kulisty kształt. Powinno wystarczyć na około 9 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem lub silikonem i pieczemy na środkowej wysokości piekarnika przez około 12-14 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasteczka wyciągamy i strudzimy.
Po przestudzeniu przekrajamy jak bułeczki, tzn. odkrawamy cienko spód a wierzch wydrążamy delikatnie łyżeczką lub nożem, tworząc miejsce dla nadzienia i orzeszka. Wydrążone wnętrze ciasteczek wkładamy do miseczki, rozdrabniamy je na okruszki i dodajemy krem orzechowy, ten, który wykorzystany był również do ciasta.
Mieszamy i wypełniamy nadzieniem wydrążone, górne części pierniczków. Do każdego wciskamy połówkę orzeszka włoskiego. Drugą część - spód ciasteczka smarujemy cieniutko kremem orzechowym i składamy ciasteczko jak markizę, dociskamy i gotowe. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, potem troszkę twardnieją. Ich struktura przypomina piernikowe Katarzynki, które są zupełnie beztłuszczowe. Dlatego nadzienie nadaje im kremowego charakteru, a ten orzeszek w centrum, gdy tak chrupnie...
Pyszna, szybka propozycja na teraz, na jesień i sięgam wyobraźnią nawet dalej. Zapewne przypadnie Wam do gustu, ja mam zamiar powtórzyć przepis w różnych wariacjach, głównie eksperymentując z nadzieniem. Z gorzką czekoladą, może powidłem.. Dziś jednak cieszę się wersją orzechową, niskowęglową.

Najlepszą o poranku. 

  

 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2024

Polecane

Krem orzechowy "crunchy" - 500 g

Krem orzechowy "crunchy" - 500 g

28,90 zł brutto/1szt.(5,78 zł / 100g brutto)
Mąka migdałowa (1000 g) - podketo.pl

Mąka migdałowa (1000 g) - podketo.pl

34,90 zł brutto/1szt.(3,49 zł / 100g brutto)
Mieszanka do ciast 500 g (KETO, LOW CARB)

Mieszanka do ciast 500 g (KETO, LOW CARB)

19,90 zł brutto/1szt.(3,98 zł / 100g brutto)
Orzechy włoskie (500 g) - podketo.pl

Orzechy włoskie (500 g) - podketo.pl

24,90 zł brutto/1szt.(4,98 zł / 100g brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 916 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-19
Wszystko ok
2024-11-19
Bardzo dobre chlebki, polecam. :-)
pixel