Babeczki czeko-keto-pistacja z mikrofalówki [keto,low carb]
2024-07-08
![Babeczki czeko-keto-pistacja z mikrofalówki [keto,low carb]](/data/include/img/news/1720423721.jpg)
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: | |
---|---|
Kcal: | 311 |
Tłuszcze: | 23,7 |
Węglowodany netto: | 8,7 |
Białko: | 11,4 |
Dziś z dumą odkrywcy nieznanych obszarów, polecam przepis, który opracowywałam kilkukrotnie. Koniec prób, mam to.
Babeczki czekoladowe, w smaku troszkę wytrawne, bo z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, delikatne i pozostające takimi również po przestudzeniu. I w dodatku, bezcukrowe. Dla osób na diecie niskowęglowodanowej - alternatywa muffinek, murzynków i ciast pachnących czekoladą. Kilka minut i można zaspokajać swe czekoladowe żądze i tęsknoty.
Składniki ciasta:
proporcje na 4 babeczki lub tartaletki
- 50 gram gorzkiej czekolady - u mnie 70%
- 2 pełne łyżki bezcukrowego kremu migdałowego lub innego kremu czekoladowego z ograniczoną ilością węglowodanów
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl (można w zastępstwie użyć mąki migdałowej,w wersji nie - ketogenicznej po prostu mąki pszennej )
- 100 ml mleka migdałowego lub zwykłego mleka 3,2 %
Do miseczki wlewamy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce prawie do wrzenia, wkładamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, by czekolada zaczęła się rozpuszczać ( można mleko oczywiście podgrzać w rondelku ). Mieszamy całość na gładki mus. Dodajemy krem migdałowy - ponownie mieszamy na gładko. Wsypujemy erytrytol, cukier z wanilią - mieszamy do połączenia. Następnie wbijamy jajko - mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia - mieszamy. Wsypujemy mieszankę do wypieku ciast lub mąkę - mieszamy na jednolity krem o konsystencji gęstej śmietany. Masę przelewamy do małych kokilek, filiżanek lub foremek silikonowych n- ja wykorzystałam cztery silikonowe foremki na tartaletki, dzięki czemu po obróceniu do góry dnem, mogłam w miejsce wgłębienia nałożyć nadzienie- krem i warstwę rozpuszczonej czekolady.
Składniki kremu pistacjowego:
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka pasty pistacjowej
- opcjonalnie łyżeczka erytrytolu
- 4 kostki gorzkiej czekolady - rozpuszczone
- garść pistacji do ozdobienia wierzchu
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i smarujemy cienką warstwą powierzchnię tartaletki lub babeczki. Mieszamy wszystkie składniki kremu pistacjowego i wykładamy na warstwę czekolady. Posypujemy i ozdabiamy orzeszkami pistacjowymi. Połączenie smaku czekolady i pistacji samo w sobie jest powodem, dla którego warto pokusić się o te małe deserki. Dodatkowy argument - nie wymagają one rozgrzewania piekarnika, wystarczy jedna miseczka do przygotowania ciasta, a czas podgrzewania to zaledwie 2 -3 minuty. To jedyny przetestowany przeze mnie przepis na babeczki z mikrofalówki, który gwarantuje ciasto o konsystencji nie różniącej się od tego wypiekanego w piekarniku. Miękkie, puszyste, delikatne. Polecam, wciąż dziwiąc się i ciesząc, że to naprawdę działa.



Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2024