Keto lody [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Skoro mamy upalne dni, to warto uraczyć się pysznymi lodami. Można zrobić je w wersji na patyku, jak u mnie, ale też kasycznie w kubeczkach. Zaczerpnęłam przepis od @keto.magia. Lody petarda tym bardziej jak ktoś lubi smak orzeźwiającej mięty.
Składniki
- 200 g mleczka kokosowego
- 300 g śmietanki 36 %
- 160 g mascarpone
- 70 g świeżej mięty
- 20 g izolatu białka
- 20 g erytrytolu zmielonego
- polewa - 200 g czekolady 85%
Przygotowanie
Mleczko kokosowe gotujemy z miętą przez ok. 4 min. Odlewamy mleczko i odstawiamy do schłodzenia. Wygotowaną miętę wyrzucamy. Śmietankę ubijamy z erytrytolem i izolatem. Schłodzony wywar miętowy, ubijamy z serkiem mascarpone. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i lekko ubijamy do połączenia. Masę przelewamy do foremek na lody, lub do kubeczków. Odstawiamy do zamrażalnika, ok 1,5 godziny, do zamrożenia.
Rozpuszczamy czekoladę i namaczamy w niej zmrożone lody. Odstawiamy z powrotem do zamrażalnika, aż czekolada zastygnie i gotowe!
Na lody w kubeczkach wystarczy 100 g czekolady. Rozpuszczamy, polewamy po wierzchu i tak samo mrozimy.
Polecam idealne na upalne dni.
Pozdrawiam️