Chrupiące keto paluszki [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was kochani.
Dziś mam pyszne, rozpływające się w ustach, chrupiące paluszki. Tłuściutkie, na masełku, przypominają ciasto francuskie. Po prostu trzeba spróbować. Na szybko, dla gości i do kawy. Bomba dla ketogeników.
Składniki
- 100 g parmezanu
- 200 g mąki migdałowej
- 70 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- sezam do posypania
Przygotowanie
Parmezan zetrzeć na tarce, o małych oczkach. Masło musi być miękkie, lub po prostu roztopione.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Zrobić kulkę i włożyć do lodówki. Schłodzić ok godziny. Po tym czasie, podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować, między papierem do pieczenia.
Pociąć na cienkie paluszki i posypać sezamem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. Paluszki rozkładamy na blachę.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy 15 min.
Zapraszam do pieczenia.
Polecam wypróbować, gdyż są po prostu genialne!