Ciasto bananowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Polecam Wam najlepsze ciacho bananowe na świecie! Do kawusi wręcz idealne. Użyjemy bananów, ale zachowamy przy tym niską zawartość cukru. Smakuje rewelacyjnie z bitą śmietaną. Jest mięciutkie i puszyste, po prostu pychotka. W wariancie bez bitej śmietany smak też jest zachwycający, a czas wykonania śmiesznie krótki :)
Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 g bananów ( po obraniu)
- 200 g mąki migdałowej
- 40 g izolatu białka
- 60 g ksylitolu
- 20 g błonnika bambusowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Bita śmietana:
- 100 g śmietanki 36 %
- 150 mascarpone
- 40 g ksylitolu zmielonego
- aromat waniliowy
Przygotowanie
Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Banany rozgniatamy widelcem na gładko. Do ubitych jajek dodajemy banany, cały czas ubijamy. Teraz dodajemy wymieszane suche składniki i łączymy za pomocą szpatułki. Wykładamy na tortownicę (średnica 20 cm w moim przypadku), wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ok 40 min. do suchego patyczka. Wyciągamy i schładzamy.
Teraz kolej na bitą śmietanę:
Śmietankę ubijamy z ksylitolem, dodajemy mascarpone i aromat. Po ubiciu, dekorujemy wierzch ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego.
Polecam Wam to ciasto, ponieważ jest bardzo pyszne. Smakuje rewelacyjnie nawet bez bitej śmietany.
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur