Ciasto malinowo-śmietankowe na zimno [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla całego ciasta: |
|
Cześć!
Przepyszne ciasto, malinowo-śmietankowe. Delikatne w smaku i konsystencji, po prostu idealne na gorące dni! Wszystko przyrządzane na zimno, więc obejdzie się bez piekarnika ;)
Składniki
Część czerwona:
- 14 g galaretki truskawkowej bez cukru
- 1 opak. świeżych malin
- (do galaretki dodałam 30 g erytrytolu)
- do foremki o średnicy 12 cm - na galaretkę użyłam 250g wrzątku
Część biała:
- 400 g śmietanki 36%
- 10 g żelatyny (zalana 40 g wrzątku)
- 80 g erytrytolu
Przygotowanie
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy erytrytol i mieszamy. Do foremki 12 cm wsypujemy maliny (kilka zostawmy sobie na dekorację) i zalewamy nieco zastygniętą galaretką. Foremki nie są tak szczelne i całkowicie płynna galaretka mogłaby wyciekać. Całość umieszczamy w lodówce aż do całkowitego stężenia.
Zastygniętą galaretkę umiejętnie wyjmujemy z foremki i umieszczamy na środku większej foremki - 16 cm.
Przygotowujemy teraz białą część. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Śmietankę ubijamy razem z erytrytolem. Kiedy śmietanka zacznie robić się puszysta, wlewamy małymi porcjami żelatynę. Tak przygotowaną śmietanką wypełniamy foremkę z galaretką - śmietanka jest dość gęsta więc możemy pomóc sobie łyżką aby wypełnić pustą przestrzeń. Wyrównujemy wierzch szpatułką, dekorujemy malinkami i umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego❗️Pozdrawiam️