Ciasto piernikowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Mam dziś dla Was rewelacyjne ciasto piernikowe. Powiem Wam, że warto go upiec, ponieważ jest jedyne w swoim rodzaju. Nawet bez kremu smakuje wyśmienicie. Do kawy idealne, nie mówiąc o świętach. Tym ciastem nikt nie pogardzi. Jest wilgotne, mięciutkie i puszyste. Co ważne nie opadada!
Składniki
Ciasto:
- 6 jajek wiejskich
- 100 g masła
- 100 g śmietanki kremówki
- 100 g czekolady 85 %
- 100 g ksylitolu
- 60 g mąki łubinowej
- 40 g mąki kokosowej
- 40 g izolatu białka
- 20 g błonnika kakaowego
- 10 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 300 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 40 g zmielonego ksylitolu
- aromat waniliowy
Dodatkowo:
- konfitura z malin z @podketo.pl
Przygotowanie
Ciasto:
Śmietankę, masło i czekoladę podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy do masy, po łyżce musu czekoladowego. Suche składniki mieszamy razem i przesiewany do masy. Łączymy delikatnie i wylewamy na blachę 30/25 do pieczenia wyłożoną papierem i spryskaną tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy góra/dół ok 30 min do suchego patyczka.
Krem:
Śmietankę miksujemy z ksylitolem, dodajemy mascarpone i aromat. Po ubiciu nakładamy na schłodzone ciasto.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, na jedną dajemy konfiturę malinową.
Nakładamy drugą połowę ciasta, ścinamy lekko wierzchnią warstwę, do wyrównania. Nakładamy krem. Ścięte ciasto kruszymy i zdobimy krem, jak na załączonym zdjęciu. Polecam Wam, to rewelacyjne ciasto
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur