Devolay w boczku [keto, low carb]
2023-01-10
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani!
Dziś może coś z mięska na obiadek. Soczysta karkówka w boczku i pikantnym sosie. Przepyszny sztosik.
Składniki
- 800 g karkówki w plastrach
- ser żółty w plasterkach (ok 10 plastrów)
- 200 g mozzarelli w kawałku
- 200 g żółtego sera (startego)
- 2 opakowania boczku w plastrach
- papryka słodka
- sól i pieprz do smaku
- czosnek granulowany
Sos:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 50 ml majonezu
- 30 ml ketchupu bez cukru
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie
Karkówkę lekko rozbijamy, kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem z obydwu stron.
Na plaster boczku, nakładamy pół plastra karkówki i pół plastra sera żółtego. Mozzarellę kroimy w słupki 2/2 cm- ja zrobiłam pół na pół. Zwijamy ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jak na załączonym zdjęciu.
Wszystkie składniki na sos mieszamy i zalewamy Devolaye. Posypujemy startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Pieczemy 60 min.
Polecam wypróbować, ponieważ obiadek pałce lizać.
Pozdrawiam wszystkich!
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2023