Domowy pasztet [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Pasztet domowej roboty? Produkt idealny na diecie ketogenicznej. Niesamowicie bogaty w składniki odżywcze, tłusty i bardzo smaczny. Do serwowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokażę Wam jakie to proste.
Składniki
- 1 kg karkówki
- 1 kg wątróbki
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 jajka
- 3 szklanki pozostałego wywaru z karkówki (nie wylewać)
- 60 g keto panierki
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 papryczka chili lub 1/2 łyżeczki w proszku
- 4 piórka czosnku
- sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki, liście laurowe i ziele angielskie
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Następnie zalewamy wodą i dodajemy obraną marchewkę, 3 liście laurowe oraz ziele angielskie. Solimy i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie, wrzucamy czystą wątróbkę i gotujemy jeszcze przez 5 min.
Odlewamy wywar, pozostawiając trzy szklanki. Mięso i wątróbkę studzimy. Mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku, razem z boczkiem, marchewką i czosnkiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym.
Mięso, usmażoną cebulę, panierkę i jajka mieszamy ze sobą, dodajemy ok. 3 szklanek wywaru plus przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i umieszczamy w foremkach wysmarowanych tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 60 min.
Polecam wypróbować. Petarda! Jeden z najlepszych pasztetów jakie w życiu upiekłam.
Można podawać na ciepło z surówką, lub z keto chlebkiem z @podketo.pl. Pyszny do pracy na kanapeczki.