Faszerowane pieczarki [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej kochani. Moja propozycja na dziś, to: faszerowane pieczarki na szybko. Niewiele składników i szybkie w wykonaniu. Dla tych co nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni, ale lubią dobrze zjeść ;)
Składniki
- 8 dużych pieczarek (największe jakie znajdziecie)
- 1 czerwona papryka
- 200 g boczku
- 100 g wędliny w plasterkach
- 1 duża cebula
- 200 g serka topionego kremowego
- 100 g mozzarelli startej
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku.
- ketchup bez cukru
- szczypiorek
Przygotowanie
Pieczarki myjemy a nóżki obcinamy. Cebulę z boczkiem, kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone nóżki z pieczarek. Znowu po krótkiej chwili, dodajemy pokrojone wędlinę i paprykę. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy teraz z palnika, i wrzucamy topiony ser. Dobrze razem łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak
przygotowanym farszem, nadziewamy pieczarki (wszystko starałam się zobrazować krok po kroku na poniższych zdjęciach). Wierzch naszych pieczarek posypujemy na koniec startą mozzarellą.
Polewamy wszystko oliwą z oliwek, wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po upieczeniu dekorujemy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Bardzo pyszne i szybkie danie. Pozdrawiam!