Faszerowany bakłażan [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Dziś mam wyjątkowo pyszny, przepis na bakłażana. Razem z rewelacyjnym sosem, który podkreśla i wydobywa smak, jest po prostu przesmaczny. Według mnie, smakiem przypomina tradycyjne gołąbki, a kto ich nie lubi?
Zapisujcie przepis, ponieważ warto‼️
Składniki
Na cztery porcje:
- 3 bakłażany
- 700 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 300 g wiórków sera gouda
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 400 ml sosu salsy
- 100 g śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na ok 10 min. żeby pozbyć się goryczki. Następnie lekko odciskami wodę i podsmażamy na patelni z masłem klarowanym.
Teraz najlepiej jest przygotować sos. Wszystkie składniki łączymy razem. Odstawiamy na później.
Cebulę obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem do miękkości.
Podsmażone i schłodzone pieczarki dodajemy w osobnej misce do mięsa mielonego. Dorzucamy jajka, sól, pieprz i mieszamy razem. Na każdy plaster bakłażana, układamy sporą łyżkę takiego farszu i zwijamy rulonik.
Układamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naszym sosem.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok 35 min. Następnie posypujemy wiórkami sera gouda i dusimy jeszcze 10 min.
Danie gotowe, szybkie, proste i przepyszne. Zasmakuje każdemu.
Pozdrawiam️