Faszerowany bakłażan [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hejka kochani! Dziś mam dla Was pysznego bakłażana. Podsmażane mięsko, aromatyczne warzywka i oczywiście bez węglowodanów. Bardzo smaczne danie.
Składniki
- 2 szt. bakłażana – ok 900 g
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 200 g cheddara startego
- 400 g fileta z kurczaka
- 6 szt. pomidor suszony
- bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Bakłażany przecinamy, wzdłuż na równe połówki. W środku nacinamy kratkę, uważając żeby nie naciąć skórki (Jak na zdjęciach). Następnie polewamy oliwą z oliwek i solimy. Dobrze wcieramy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C . Pieczemy 35 min.
W międzyczasie smażymy na maśle klarowanym pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i suszone pomidory. Gdy całość się podsmaży, dorzucamy pokrojone w kostkę mięso. Podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy sos pomidorowy i przyprawy.
Z upieczonego bakłażana wydrążamy środek i kroimy go (wydrążony środek) drobno. Dodajemy do mięsa i 100 g cheddara. Mieszamy wszystko razem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone bakłażany.
Piekarnik nagrzewamy ponownie do 200°C. Pieczemy 35 min, do miękkości. Pod koniec, posypujemy startym cheddarem, do rozpuszczenia.
Polecam, ponieważ efekt jest wyśmienity!
Pozdrawiam!