Gulasz z podrobów [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam gulasz z podrobów! Jest to absolutne „must have” na diecie keto. Cechuje go wszystko co najlepsze: wysoka wartość odżywcza, idealna forma obróbki i krótki czas przygotowania.
Dzisiaj z miękkich składników tzn. z wątróbki i serc
Składniki
- 400 g serc z kurczaka
- 400 g wątróbki z kurczaka
- 1 duża cebula
- 7 sztuk pomidorów suszonych
- kilka sztuk pomidorów cherry
- ok. 120 g śmietany 30%
- 50 g sera cheddar
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, kurkuma
- 2 łyżki masła klarownego do smażenia
Przygotowanie
Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w piórka i smażymy do miękkości. Serca myjemy i kroimy na połówki – wrzucamy do podsmażonej cebulki. Gdy serca zmienią kolor na blady i zaczną robić się miękkie dodajemy wątróbkę (pokrojoną w małe kawałki- wielkości połówki serca). Następnie dodajemy pomidory suszone i przyprawy. Całość chwilę podsmażamy. Na koniec wlewamy śmietanę, lecz wcześniej rozpuszczamy w niej ser na małym ogniu. Wlewamy do naszych podrobów dodajemy pomidorki cherry i dusimy pod przykrywką aż mięso zmięknie. Gotowe!
Smacznego.