Keto biszkopt cytrynowy [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Hej kochani!
Mam dziś dla Was pyszne, lekkie ciasto w sam raz na gorące dni.
Bez cukru, bez glutenu, bez wyrzutów sumienia :) Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Mięciutki, puszysty biszkopt, krem smakujący jak lody, do tego przepyszna polewa. Nie przegapcie tego przepisu!
Składniki
Biszkopt:
- 6 jajek
- 40 g mąki łubinowej
- 30 g mąki kokosowej
- 60 g budyniu bez cukru
- 100 g erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g śmietanki 36 %
- 500 g serka mascarpone
- 40 g erytrytolu
- 100 g białej czekolady bez cukru
- 200 g wiśni w alkoholu
Polewa:
- 200 g konfitury z brzoskwiniami bez cukru
- 2 łyżki galaretki cytrynowej
- 30 g wody
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po trochę erytrytolu, cały czas ubijając. W kolejnym korku dodajemy po jednym żółtku. Po dokładnym ubiciu, wrzucamy wszystkie wymieszane suche składniki. Lekko łączymy całość za pomocą szpatułki.
Foremkę 30/25, wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem.
Wylewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok 35 min. Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy.
Krem:
Śmietankę ubijamy z erytrytolem, następnie dodajemy mascarpone. Po dokładnym ubiciu, dodajemy rozpuszczoną schłodzoną czekoladę i wiśnie.
Polewa:
Wodę gotujemy, wyłączamy palnik. Wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z konfiturą i odstawiamy.
Biszkopt umieszczamy w foremce. Na wierzch wykładamy krem. Następnie wylewamy tężejącą polewę. Możemy udekorować owocami lub orzechami wedle uznania. Wkładamy do lodówki i schładzamy, do zastygnięcia galaretki.
Wyciągamy z foremki i zachwycamy się przepysznym deserem.
Polecam Wam to przepyszne ciacho ️