Keto kopytka [keto, low carb]
2023-01-10
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani!
Dziś zapraszam na przepyszne kopytka. Można zjeść same, np. ze skwarkami lub jako dodatek do mięs.
Składniki
- 1000 g kalafiora
- 1 jajko
- 25 g gumy guar
- 70 g parmezanu startego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 80 g błonnika bambusowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafior myjemy, kroimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu, porządnie wyciskamy. Następnie dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, na jednolitą masę. Robimy wałeczek, tniemy na kawałki. Każdy kawałek, rolujemy na wąskie paski. Jak na zdjęciach. Spłaszczamy nożem i kroimy, na 4 cm kawałki. Smażymy na maśle klarowanym z obydwu stron na złoty kolor. Kopytka gotowe!
Smakują rewelacyjnie, w środku mięciutkie, na zewnątrz chrupiące.
Polecam wypróbować!
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2023