Keto krokieciki [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witajcie kochani! Na pewno tęsknicie za chrupiącym smakiem krokietów podsmażonych na maśle, z młodą kapustą i pieczarkami. Mam dla Was przepis, który pozwoli się cieszyć tym smakiem bez naleśników z białej mąki pszennej.
Składniki
- 10 jajek
- 100 ml śmietanki 30%
- 40 g mąki migdałowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
- 1 małej wielkości młoda kapusta
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
Przygotowanie
Naleśniki:
Jajka ubijamy ze śmietanką i mąką migdałową. Smażymy 12 naleśników na maśle klarowanym.
Farsz:
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pieczarki smażymy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i wystudzamy.
Kapustę szatkujemy, wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Podsmażamy do miękkości, zdejmujemy z palnika i mieszamy z przygotowanymi wcześniej pieczarkami. Doprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety.
Ostatnia prosta :
2 jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy keto panierkę.
Każdy krokiet moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle. Mi wyszło 10 krokietów.
Efekt końcowy? Chrupiące, przepyszne keto krokieciki!
Pozdrawiam, miłego dnia życzę!