Keto pierogi z mascarpone [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Nieodłącznym elementem świąt są oczywiście…pierogi! Dlatego zapraszam na pyszne pierogi w wersji keto.
Składniki
Ciasto:
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- szczypta soli
- 40 g gumy guar
- 20 g błonnika bambusowego
Farsz:
- 150g/200 g twarogu
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
Przygotowanie
Do miski wrzucamy błonnik bambusowy, gumę guar, jajka i sól. Całość dokładnie zagniatamy i odstawiamy na bok.
Przystępujemy do przygotowania farszu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej boczek i smażymy do zrumienienia. W misce umieszczamy ser twarogowy i zawartość patelni. Całość przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy więc zajmujemy się lepieniem pierogów.
Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia, nakrywamy drugą warstwą papieru i wałkujemy – sugeruję nieco grubsze niż tradycyjne pierogi, gdyż błonnik ma nieco inne właściwości niż mąka pszenna. W cieście wycinamy kółeczka, umieszczamy na środku łyżeczkę farszu, zawijamy całość i zlepiamy krawędzie (tak jak na filmie poniżej). Ulepione pierożki wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Z użytych przeze mnie składników wychodzi ok 12 dużych pierogów.
Gotujemy 3 minuty.
Gotowe pierożki można zjeść w wersji tradycyjnej jak i podsmażyć aby stały się nieco bardziej chrupkie.
Smacznego!
KETO pierogi z MASCARPONE • babanaketo - YouTube